Bekijk het origineel

DISCRIMINATIEVERBOD?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

DISCRIMINATIEVERBOD?

3 minuten leestijd

De werkgroep Homofilie heeft in haar „Advies over wettelijke bestrijding van discriminatie wegens homofilie" gepleit voor een aanvulling van het Wetboek van Strafrecht. Daarin wordt nu reeds het beledigen en oproepen tot discriminatie van mensen wegens ras, godsdienst of levensovertuiging strafbaar gesteld. Aan die opsomming zou dan ook „seksuele voorkeur" moeten worden toegevoegd.

Vorige week hield het demissionaire kabinet zich in zijn wekelijks beraad voor het eerst bezig met het advies van deze semi-ambtelijke werkgroep. Zeker wanneer PvdA en D'66 in het nieuwe kabinet vertegenwoordigd zullen zijn, is het te verwachten dat de voorstellen van de werkgroep (grotendeels) gerealiseerd zullen worden.

Waar gaat het in feite om? Worden homofielen inderdaad gediscrimineerd? Discriminatie is het ongelijk behandelen van gelijken. Dat lijkt een heel duidelijke omschrijving.

De grote vraag is echter wie men als gelijken beschouwt. Want er zijn immers geen twee mensen aan elkaar gelijk. Daarom is het kardinale punt in alle discussies over discriminatie, welke verschillen tussen de mensen men van geen betekenis acht, welke groepen mensen men daarom aan elkaar gelijk stelt om vervolgens voor hen een gelijke behandeling op te eisen.

Zo zien we dat in het hedendaagse denken mannen en vrouwen aan elkaar gelijk gesteld worden, mensen die gehuwd en zij die ongehuwd samenwonen, mensen met homofiele „voorkeuren" (en dienovereenkomstig leven) en anderen.

Vervolgens worden degenen die die verschillen niet onbelangrijk vinden, van discriminatie beschuldigd. En ten slotte wordt de sterke arm van de overheid ingeroepen om die discriminatie te straffen. Die kant gaat het tegenwoordig op in ons land.

Dat is een ernstige zaak. Hier is immers Gods wet in het geding. Het is niet zo maar een kwestie van persoonlijke smaak of men de verschillen tussen mannen en vrouwen, gehuwden en „hokkers", homofielen en anderen, al of niet belangrijk vindt.

Zeker ook als het gaat om homofiele praktijken laat de Bijbel ons niet in het onzekere, dat die als schandelijk en venwerpelijk moeten worden beschouwd. Wordt het straks strafbaar wanneer men dat in het openbaar durft te zeggen of te schrijven? Of wanneer men iemand wegens zijn homofiele levenswandel niet in dienst wil nemen?

We leven in een tijd waarin steeds meer allerlei zaken op hun kop gezet worden. Het kwade wordt goed genoemd en het goede kwaad. Allerlei vormen van goddeloosheid en zedeloosheid kunnen straffeloos begaan worden. En wie er wat van durft te zeggen en het kwaad wil bestrijden, die moet aangepakt worden en van zijn vooroordelen worden bevrijd!

Is hier dan niet van toepassing wat we lezen in Jesaja 5: Wee degenen die het kwade goed noemen en het goede kwaad; die duisternis tot licht stellen en het licht tot duisternis; die het bittere tot zoet stellen en het zoete tot bitterheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

DISCRIMINATIEVERBOD?

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken