Bekijk het origineel

Britse regering geeft niets toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Britse regering geeft niets toe

Achtste hongerstaker op sterven

5 minuten leestijd

BELFAST — De toestand van de IRA-hongerstaker Tom McIlwee is vrijdag kritiek geworden. Intussen heeft de Britse regering besloten om niet in te gaan op oproepen om op sommige terreinen toe te geven aan de eisen van de hongerstakers in de Maze-gevangenis.

Volgens een mededeling van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, heeft de 23-jarige Mcllwee grote problemen met zijn stofwisseling en is hij op de 61ste dag zonder voedsel „bijzonder zwak". Ook zijn enige functionerende oog is intussen aangetast. Hij verloor zijn rechteroog toen in oktober 1976 een door hem te plaatsen bom voortijdig explodeerde.

Intussen hebben anonieme Britse woordvoerders verklaard dat het door de hongerstakers uit de gevangenis gesmokkelde bericht, waarin de eisen werden verzacht, „niets aan de situatie zal kunnen veranderen".

Atkins
De Britse minister voor Noordierse zaken, Humphrey Atkins, verklaarde dat hij de verklaring van de hongerstakers met aandacht had gelezen, „in de hoop dat zij zouden inzien daf het in hun eigen belang is dat zij hun actie zo spoedig mogelijk opgeven", Atkins zei dat hij tot zijn teleurstelling moest concluderen dat er geen wezenlijke verandering in de houding van de hongerstakers merkbaar is en dat zij „nog steeds niet begrijpen waarom de Britse regering hun eisen niet kan inwilligen".

„De regering ziet niet in waarom de gevangenen in Noord-Ierland beter of anders moeten worden behandeld dan hun lotgenoten in Engelse gevangenissen. Wij kunnen niet akkoord gaan met hun standpunt, dat de halsmisdaden die zij hebben laegaan een politieke achtergrond hebben", aldus Atkins.

Intussen hebben familieleden van de hongerstakers na een bijeenkomst vrijdagavond hun onvoorwaardelijke steun betuigd aan de actievoerders, voordat de ontmoeting van bijna 400 familieleden in een klooster in Belfast begon, werd er nog verwacht dat zij de gevangenen zouden oproepen hun actie op te geven.

Triest
Deze hoop werd echter de bodem ingeslagen toen na het twee uur durende gesprek de moeder van de overleden hongerstaker Joe McDonnal een verklaring voorlas. „In de hele Ierse geschiedenis is het nog nooit voorgekomen dat acht mannen zich doodgehongerd hebben voor een menswaardige behandeling. De Britse regering is in onze ogen schuldig aan een uiterst wreed en ongevoelig beleid".

Zij verklaarde dat de families van de hongerstakers voor 100 procent achter de actie staan. De verwanten ontkenden dat zij door de IRA onder druk worden gezet.

De vader van een van de gevangenen, die al vijf jaar weigert gevangeniskleding te dragen en daarom gehuld gaat in een deken, verklaarde dat zijn zoon geen misdadiger is. „Hij is een soldaat van Ierland", zei John McMullan over zijn zoon, die tot levenslang is veroordeeld wegens poging tot moord op politieagenten.

Vrees
Moeilijkheden worden in Noord-Ierland zondag verwacht als herdacht wordt dat tien jaar geleden de internering zonder berechting mogelijk werd van mensen die verdacht werden van terroristische activiteiten. Deze herdenking wordt onder normale omstandigheden al gekenmekrt door gewelddadigheden, maar de autoriteiten vrezen dat dit jaar de spanningen door de hongerstaking voor extra moeilijkheden zullen zorgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Britse regering geeft niets toe

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken