Bekijk het origineel

„In hele land acties tegen kernenergie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„In hele land acties tegen kernenergie"

Eind september blokkadeweek

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — De basisgroepen Dodewaard Gaat Dicht mobiliseren aanhangers van de anti-kernenergiebewegingen voor een actie- en blokkadeweek van 19 t/m 26 september rond de kerncentrale in Dodewaard. De demonstranten beperken hun acties in die week niet alleen tot de centrale in Dodewaard, maar zullen door het hele land protesteren tegen kernenergie.

Op een persconferentie in het kraakpand De Grote Keyzer in Amsterdam ontvouwden actievoerders woensdagmiddag, hun plannen voor de blokkadeweek. Het contact tussen de anti-kemenergiebewegingen en de kraakwereld is volgens de actievoerders goed, omdat beiden „allerlei verkeerde dingen in de maatschappij zijn". „Wij hebben er altijd naar gestreefd de anti-kemenergiebeweging zo breed mogelijk op te zetten", aldus een woordvoerder van deze groep.

Voorzitter van de stuurgroep diè de maatschappelijke discussie over kernenergie gaat leiden, jonkheer mr. De Brauw deed tijdens de persbijeenkomst een dringend beroep op de actievoerders deel te nemen aan deze discussie. Een bezorgde De Brauw waarschuwde de actievoerders dat het niet onaannemelijk is dat de bevolking zich tegen hen zal keren. Hij benadrukte dat er via de inhoudelijke weg van de maatschappelijke discussie meer te bereiken valt dan met scherpe acties.

Massaal
De actievoerders zijn een mobilisatiecampagne begonnen met de uitgave van een energiekrant „Dodewaard Gaat Dicht". Daarin wordt onder andere het programma voor de actieweek ontvouwd. De protesten worden op zaterdag 19 september gestart met een massale demonstratie naar de kerncentrale in Dodewaard. Direct na de demonstratie zal een begin worden gemaakt met zo „effectief mogelijke blokkades".

Tijdens de actieweek zullen de demonstranten wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven ter verantwoording roepen. Bij verschillende bedrijven worden prikacties uitgevoerd. Demonstranten zullen onder het motto „geen atoomstroom voor Amsterdam" in de weilanden rond de hoofdstad met ijzerzagen hoogspanningsmasten te lijf gaan. Atoomschuilkelders, waaronder die van provinciale militaire commando's zijn ook doelwit van de actievoerders „om de nauwe verbondenheid tussen kernenergie en kernwapens aan te geven".

Per boot?
Bij de blokkade van de centrale in oktober vorig jaar konden personeelswisselingen altijd plaatsvinden per boot over de Waal. Volgens de actievoerders onderzoekt de milieuorganisatie Greenpeace mogelijkheden om dit tegen te gaan. Het is echter niet uitgesloten dat Greenpeace zijn handen vol zal hebben aan de storting van radio-actief afval in de Atlantische Oceaan. Deze dumping wordt ook in september verwacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„In hele land acties tegen kernenergie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken