Bekijk het origineel

Uitgave van Historische Vereniging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uitgave van Historische Vereniging "'! 1111" Boekje ,, Ze venhonderd jaar Dam^^ verschenen

3 minuten leestijd

HARDINXVELD-GIESSENDAM — Zo juist is verschenen het boekje „Zevenhonderd jaar Dam". Een uitgave van de Historische Vereniging. Het boekje is geschreven door Arie van der Plas, een bestuurslid van de Historische Vereniging. Het is een boekwerk van 80 pagina's met veel foto's en kopieën van oude documenten. In totaal bijna 30 afbeeldingen.

lezer op boeiende wijze mee naar het verre verleden' van het dorp Hardinxveld-Giessendam. Hij komt zelfs bij het jaar 1019. In dat jaar was er voor het eerst sprake van het veenriviertje de Giessen. Rijkelijk geïllustreerd laat de schrijver zien hoe vroeger de Dam er uit1281 belangrijk was dat de Giessen werd voorzien van een Dam.

Betekenis

Het geeft de lezer een goede indruk van de mensen uit die tijd. Hoe ze leefden, welke industrieën van belang waren en hoe Hardinxveld en Giessendam als twee aparte gemeenten fungeerden.

Het blijkt dat de Giessen vroeger voor de waterhuishouding in de Alblasserwaard altijd van bijzondere beteke

nis is geweest. Tal van ^°}^F^_, werden in de
dertiende eeuw op het riviertje aangesloten om zodoende een goede afwatering te waarborgen. Tal van aspecten die, hetzij direct, dan wel indirect met de Dam te maken hebben gehad, worden in het boek beschreven.

Scheepsstrijd

Na een voorwoord van burgemeester mr. R. W. Dijkstra en een korte inleiding van het bestuur van de Historische Vereniging vinden we in het boekwerkje een omschrijving van de Giessen in de oude tijd met onder andere de scheepsstrijd op de Giessen, de . bedijking, het onstaan in 1365 van het waterschap „De Overwaard" (waar de Giessen als boezem in beheer is). Met de functie en de handelingen daarvan, een uitgebreid historisch overzicht over de schutsluis en het daarop gebouwde sluishuis dat in 1925 werd afgebroken, alsmede een aantal andere onderwerpen.

Bij elkaar is het zeer de moeite waard om het boekje te lezen. De Historische Vereniging heeft er hard aan gewerkt om er voor te zorgen dat juist nu tijdens de feestweek „Viering 700 jaar Dam" dit mooie boekje te verkrijgen is. van het zestienduizend inwoners tellende dorp Hardinxveld-Giessendam kan het boekje kopen voor 12.50 gulden. Het boekje is te koop bij boekhandel Janssen in de Peulenstraat en bij IJzerhandel Coenraads op „De Buurt" te Boven-Hardinxveld.

Te koop

Tweeduizend exemplaren zijn er te koop. Voor een ieder die interesse heeft in de historie

Het is te bestellen bij de penningmeester van de Historische Vereniging, Peulenstraat 198, 3371 AS HardinxveldGiessendam. Het gironummer is 2879669. In onze collectie voeren wijo.a. dit model met uitneembare steun, dus ook zeer geschikt voor uw losse steunzolen.

No^RIK

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Uitgave van Historische Vereniging

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken