Bekijk het origineel

Nieuw radarsysteem Waterweg is klaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuw radarsysteem Waterweg is klaar

Loodsen hebben meeste bezwaren

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De voorbereidingsfase van liet nieuwe walradarsysteem voor liet Nieuwe Waterweggebied is ten einde. Burgemeester en wethouders van Rotterdam zijn met diflnitieve voorstellen gekomen, die donderdag aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

; Het college vraagt de raad een krediet van 228 miljoen gulden beschik.baar te stellen. Van dat bedrag zal •Rotterdam zelf een derde gedeelte moeten betalen, de rest komt voor re^ kening van het rijk. Gaat de raad akkoord dan kan begonnen worden met de feitelijke bouw van het nieuwe verkeers begeleidend systeem (VBS), zoals het officieel heet.

Voorkomen

Het nieuwe systeem omvat gebouwen, radars, een doelvolginstallatie, televisie, radiorichtingzoekers, zichtmeters, communicatie-apparaten en computers voor de verwerking van de informatie. Dit alles moet ervoor zorgen dat meer schepen onder moeilijke omstandigheden van en naar hun ligplaats kunnen worden begeleid. Calamiteiten kunnen er beter door voorkomen worden en het toch al kleine aantal ongevallen kan verder worden verkleind, aldus het Rotterdamse college.

Het voorgestelde systeem zal de ou-de, uit 1956 daterende, communicatie- en radarapparatuur over vier jaar moeten vervangen. Het college verwacht dat het tenminste vijftien jaar zal mee kunnen. Het gaat er daarbij van uit dat een omvangrijke uitbreiding van het havengebied, zoals die de afgelopen decennia plaatsvond, en een toename van scheepsbewegingen de komende vijftien jaar uitblijven.

Weerstand

De meeste weerstand tegen het nieuwe walradarsysteem komt uit de hoek van het loodswezen. De rijksloodsen uit het Rijnmondgebied en een gedeelte van de havenloodsen van de gemeente Rotter.dam vrezen een aantasting van de veiligheid, omdat niet meer de kapitein en de loods samen, maar de verkeersbegeleidèrs aan de wal beslissingen gaan nemen.

Verder vragen sommigen zich af of het allemaal niet te duur wordt, gezien de economische teruggang en de afname van het scheepvaartverkeer in het Europoortgebied. De Rotterdamse haven zou zich volgens de tegenstanders wel eens uit de markt kunnen prijzen als over vier jaar de havengelden omhoog moeten om de exploitatiekosten van het nieuwe systeem te dekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Nieuw radarsysteem Waterweg is klaar

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken