Bekijk het origineel

Winst PZEM niet voor gebruiker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Winst PZEM niet voor gebruiker

Wellicht geen prijsverhoging

2 minuten leestijd

VLISSINGEN — De Zeeuwse energieverbruiker zal geen direct profijt trekken van de ruim 25 miljoen gulden winst die de PZEM (Provinciale Zeeuwse Energiemaatschappij) vorig jaar heeft behaald. Dit heeft de Zeeuwse energiegedeputeerde W. Don, tevens voorzitter van de Raad van bestuur van de PZEM, maandagmiddag meegedeeld tijdens een commissievergadering van provinciale staten.

Wel wordt overwogen om de komende jaarlijkse drie procent tariefsverhoging voor elektriciteit te verrekenen met de brandstoftoeslageii, zodat de elektriciteitsprijs in Zeejand het komend jaar gelijk zal kunnen blijven.

De fojse winst van de PZEM werd voornamelijk bereikt door de hoge bedrijfstijd van de kerncentrale Borssele, die het afgelopen jaar 90,0 procent is geweest. De PZEM heeft zich tien jaar geleden contractueel verplicht om 86 procent van de door de kerncentrale Borssele opgewekte energie tegen zeer gereduceerde prijs aan het Franse aluminiumconcern Pechiney in Vlissingen-Oost te leveren.

Elk procent dat de kerncentrale meer draait levert de Provinciale Zeeuwse Energiemaatschappij een winst op van 3,5 miljoen gulden. De eigenlijke winst van de PZEM heeft beëindigde. De heer JoriST sen had reeds eerder zitting in de raad van Ambacht. vpjig jaar dan ook rond de 60 miljoen gulden bedragen. Maar door diverse reserveringen is de uiteindelijke winst op 25.035.000 gulden uitgekomen.

,Zo heeft de PZEM het amoveringsfonds voor de kerncentrale Borssele volgestort tot 32 miljoen gulden. Dat geld zal gebruikt worden om de kerncentrale als hij gesloten wordt 40 jaar lang te bewaken om hem dan na die" tijd te kunnen ontmantelen.

Statenleden van de PvdA en D'66 vinden, dat de PZEM te weinig geld reserveert voor afschrijving van die kerncentrale. De centrale heeft nog een boekwaarde van 2,5 miljard gulden. In 1980 was daar pas tien miljoen van afgeschreven, terwijl de centrale technisch gezien nog maar zo'n tien tot twaalf jaar mee zou kunnen, als hij al niet voor die tijd op politieke gronden gesloten is.

De gedeputeerde Don zei dat de PZEM niet voelt voor een versnelde afschrijving omdat zo'n gebaar de politieke partijen die de centrale willen sluiten in de kaart zou kunnen spelen. De forse winst van de PZEM over 1980 moet volgens de directie van het bedrijf als een incidentele zaak worden gezien omdat ze uitsluitend te danken is aan de zeer hoge bedrijfstijd van de kerncentrale.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Winst PZEM niet voor gebruiker

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken