Bekijk het origineel

IRA-activist Carron tot parlementslid gekozen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IRA-activist Carron tot parlementslid gekozen

Standpunten ten aanzien van Noord-lerland verhard

4 minuten leestijd

LONDEN — De standpunten inzake Noord-lerland hebben zich verhard sinds de verkiezing van de IRA-activist Owen Carron tot parlementslid. De Britse regering is niet van plan aan de eisen van de gevangen IRA-leden, die in hongerstaking zijn, tegemoet te komen.

Carron en zijn aanhangers trachten zoveel mogelijk aandacht van de media voor de hongerstakers te krijgen door zijn verkiezing. Noordierse protestanten beweren echter dat Owen zijn verkiezing slechts te danken heeft aan geknoei met stemmen.

Carron heeft een gesprek aangevraagd met Margaret Thatcher. De kans dat dit verzoek ingewilligd wordt is gering. Thatcher heeft al herhaalde malen gezegd niet te zullen onderhandelen of praten met de hongerstakers of hun sympathisanten. De Britse regering beschouwt de hongerstakers als criminele terroristen. Ook Labourleider Michael Foot vindt dat de regering niet aan de eisen van de hongerstakers kan voldoen.

Leven gered

Carron neemt de plaats in van Bobby Sands, de eerste IRA-hongerstaker die aan de gevolgen van zijn actie overleed. Sands werd destijds gekozen toen hij al in de gevangenis zat en al met zijn hongerstaking begonnen was. Drie hongerstakers zijn gered van de dood door tussenkomst van hun familie. Dit feit wordt door de Britse regering gezien als een doorbraak van het IRA-standpunt.

De propaganda oorlog tussen proen anti-IRA-gezinden is intussen in alle hevigheid losgebarsten. De Britse regering tracht haar steentje aan deze oorlog bij te dragen door de samenstelling van informatiefolders over de IRA. Deze folders zijn bestemd voor verspreiding in het buitenland, vooral in de Verenigde Staten.

Sympathisanten

In de VS hebben groepen Amerikanen van Ierse afkomst hun sympathie en steun aan de IRA betuigd. In een van de folders probeert de regering haar standpunt inzake de hongerstakers aanvaardbaar te maken.

Een van de hongerstakers is de 24jarige Laurence Mckiown. Hij heeft vijf keer levenslang voor een poging om een politieagent te doden. Hij weigert al bijna 60 dagen voedsel tot zich te nemen. Bovendien is hij ook nog tot 230 jaren gevangenisstraf veroordeeld en schuldig bevonden aan 60 misdaden.

Normaal gesproken zou het verzoek van Carron om een gesprek met Thatcher geen probleem zijn. Maar omdat Thatcher duidelijk heeft gemaakt dat er over de hongerstakers niet te praten valt, dreigt het verzoek een probleem te worden.

Carron heeft zich kritiek op de hals gehaald door te verklaren zijn zetel in het parlement niet in te zullen nemen. De reden voor deze weigering is dat alle parlementsleden trouw moeten zweren aan koningin Elizabeth II. Deze eed is altijd geweigerd door Noordierse republikeinen die' streven naar samenvoeging met de Ierse republiek en naar een eind van de Britse macht in Noord-lerland.

Door zijn handelwijze berooft Carron zich van alle rechten die hij als parlementslid zou hebben. Bovendien krijgt hij geen salaris. De kritiek op zijn besluit komt er in wezen op neer, dat de mensen in zijn kiesdistrict nu niet in het parlement vertegenwoordigd zijn. Carron is echter van mening dat hij zijn werk buiten het parlement net zo succesvol kan doen. En het is waar dat hij door zijn verkiezing veel publiciteit heeft gekregen voor de hongerstakers.

Protestanten

Naar verwacht wordt zullen Noordierse protestanten zijn verkiezing voor de rechtbank aanvechten. Volgens hen hebben er zich bij de verkiezingen onregelmatigheden voorgedaan. Als de rechtbank hen in het gelijk zou stellen, zouden er nieuwe verkiezingen moeten komen of krijgt de protestantse kandidaat de zetel.

Deze week werd een conferentie over Noord-Icriand gehouden in Dublin. Als gevolg daarvan zal naar verwachting de Ierse premier Garrett Fitzgerald volgende maand een gesprek met Thatcher in Londen hebben over Noord-lerland. Ondertussen gaat de burgeroorlog in Noord-lerland door. De verkiezingen van vorige week hebben niks opgelost. De kloven zijn even diep als daarvoor, zo niet dieper.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

IRA-activist Carron tot parlementslid gekozen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken