Bekijk het origineel

Meer steun voor NSM

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer steun voor NSM

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Het Tweede Kamerlid Van der Hek (PvdA) wil dat minister Van Aardenne (Economische Zaken) de scheepswerf NSM in Amsterdam opnieuw te hulp komt. Dit dooide werf een financiële bijdrage van het rijk te geven om daarmee een order van 200 miljoen gulden voor de bouw van twee containerschepen voor NedLloyd binnen te halen.

De minister zou bij het besluit over de verlening van een rijksbijdrage de NSM een bijzondere behandeling moeten geven ten koste van de werf Van der Giessen — De Noord die ook een offerte voor de bouw van de boten voor NedLloyd heeft uitgebracht en evenals NSM bij de minister om steun heeft aangeklopt. Van der Hek wil in ieder geval dat de minister geen besluit neemt over het geven van steun aan één van beide werven voordat daarover overleg met de Kamer heeft plaatsgevonden

Dit stelt het Kamerlid in schriftelijke vragen aan de minister. Van der Hek wil de speciale behandeling voor de NSM werf omdat de werf volgens de nu geldende regelingen niet in aanmerking komt voor een groot bedrag van de overheid als steun in het binnenhalen van de order. Dit omdat de overheid nu steun aan werven geeft op basis van de omzet van de werf in de voorgaande jaren.

De NSM werd pas in 1979 opgericht en heeft sindsdien eigenlijk alleen verlies geleden. Begin dit jaar werd sluiting van de werf — met 400 werknemers — net voorkomen omdat de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en de overheid (deze laatste onder grote druk van de Kamer) de werf dertig miljoen gulden ter beschikking stelden. Met de order van 200 miljoen zou de werf een goede kans op overleving krijgen.

De werf Van der Giessen krijgt volgens de geldende regelingen voldoende steun om de order — die met verlies zal moeten worden uitgevoerd wegens grote concurrentie uit het buitenland — helemaal af te dekken. NSM redt dit bij lange na niet. Van Aardenne heeft eerder dit jaar verklaard dat NSM, als men hele schepen ging bouwen wel van de algemene steunverlening gebruik kon maken. Tot nu toe werd de NSM gezien als een werf waar secties van schepen zouden worden gebouwd voor andere wer

In het verleden heeft de NSM directie er al bij de minister op aangedrongen dat de werf dan ook dat deel van de bijdrage in een order van de overheid zou krijgen, naar rato van de waarde van de gebouwde onderdelen voor andere werven. Nu krijgt de hoofdaannemer van een order alle steun van de overheid. Van Aardenne heeft zich een tegenstander van die opzet getoond omdat dan ook allerhand andere toeleveranciers zoals bouwers van scheepsmotoren, van overheidssteun voor de scheepsbouw een deel zouden moeten ontvangen. NSM heeft daar tegenin gebracht dat het gaat om typische scheepsbouwwerken, werken die de hoofdaannemer echter niet kan uitvoeren omdat de werf volzit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Meer steun voor NSM

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken