Bekijk het origineel

Franse regering wil doodstraf opheffen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Franse regering wil doodstraf opheffen

Ministers aanvaarden wetsvoorstel

2 minuten leestijd

PARIJS — De Franse ministerraad heeft gisteren een wetsvoorstel aanvaard over de afschaffing van de doodstraf. Het voorstel zal 17 en 18 september worden behandeld in de nationale vergadering.

De secretaris-generaal van het Elysee, Beregovoy, verklaarde dat het wetsvoorstel „van belangrijke historische betekenis" is. Frankrijk is het laatste Westerse land dat de doodstraf nog kent en ook toepast, en met de afschaffing ervan lost president Frangois Mitterrand een van zijn fundamenteelste verkiezingsbeloften in, zo voegde hij eraan toe.

De tekst die aan het parlement zal worden voorgelegd is kort maar krachtig. Hij omvat vier artikelen. Er staat dat „de doodstraf is afgeschaft" en verder zijn zijn bepalingen opgetekend die noodzakelijk zijn voor het wegnemen uit het Franse wetboek van strafrecht van de artikelen betreffende terdoodveroordelingen en. terechtstellingen. In het voorstel van' de regering staan geen voorstellen tot. een vervangende straf. guillotine ter dood gebracht. De laatste terechtselling vond in september 1977 plaats. Het betrof enè Hamida Djanboudi, die was veroordeeld wegens moord op een prostituee. Na de verkiezingsoverwinning van links dit voorjaar is de doodstraf feitelijk al afgeschaft. De socialistische president Frangois Mitterrand liet weten dat hij automatisch gebruik zou maken van zijn recht om gratie te verlenen aan ter dood veroordeelden. Vier dagen na zijn ambstaanvaarding kreeg de 26jarige Philippe Maurice gratie. Hij was schuldig bevonden aan moord op een politieagent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Franse regering wil doodstraf opheffen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken