Bekijk het origineel

Velsen tolereert geen blokkades

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Velsen tolereert geen blokkades

Tijdens transport kernafval

2 minuten leestijd

VELSEN — Burgemeester P. J. Molendijk van Velsen staat blokkades van actiegroepen om het transport van iaag en middel radio-actief afvai van het Energieonderzoek centrum Nederland (ECN) in Petten naar IJmurden te stoppen of zo lang mogelijk op te houden, niet toe. Hij vindt deze manier van actievoeren duidelijk in strijd met hetgeen de gemeente nastreeft. Tegen demonstraties heeft de Velsense burgemeester geen bezwaar.

Burgemeester Molendijk liet dit donderdag weten tijdens een gesprek met leden van enkele protestgroepen op het stadhuis van Velsen.

De actiegroepen zetten daar uiteen wat zij van plan zijn te doen aan het transport van het afval, dat naar verwachting 2, 3 en 4 september zal plaatshebben. De „Blokkadegroep" en „Ban atoomketen Nederland" willen hun acties met blokkades op de weg uitvoeren om de uiteindelijke dumping van hef radio-actieve afval in de Atlantische oceaan 750 kilometer ten noordwesten van Spanje tegen te gaan.

Hoofdcommissaris vto de Velsense politie, S. Molenaar, vertelde dat menselijke blokkades zoveel mogelijk worden verwijderd. Gebruik van geweld zal door de politie tot het uiterste worden beperkt. Slechts bij herhaaldelijke verstoring van d^e orde kan de Velsense politie rekenen op ME-pelotons. Maar die zullen pas in het laatste stadium worden ingezet.

Afgewezen

De acties zijn aangekondigd nadat de Kroon het beroep tegen de beslissing van minister Ginjaar (Volksgezondheid) om het ECN ook dit jaar weer een vergunning voor het storten van radio-actief afval in de Atlantische oceaan te verlenen, op alle punten 'ongegrond had verklaard. Diverse milieu-organisaties hadden dat beroep ingesteld.

Het licht radio-actief afval waar het hier om gaat, is niet alleen uit Nederland, maar ook uit België en Zwitserland afkomstig. Het zijn vrij geringe hoeveelheden „huishoudelijk afval" als injectienaalden en reageerbuisjes. Ze worden verpakt in beton en daarna in een vier kilometer diepe trog in de Atlantische oceaan gestort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Velsen tolereert geen blokkades

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken