Bekijk het origineel

Radio-actieve transporten door blokkades vertraagd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Radio-actieve transporten door blokkades vertraagd

Acties overwegend nog geweldloos

4 minuten leestijd

VELSEN — Door blokkades zijn transporten van het radioactief afval van Petten naar IJmuiden in de nacht van dinsdag op woensdag vertraagd. Tot ernstige ongeregeldheden kwam het alleen bij aankomst van het eerste convooi in het havengebied.

Demonstranten gooiden daar met stenen en een molotov-cocktail naar de politie, die de vrachtwagens met het kernafval begeleidde. De Mobiele Eenheid voerde daarop enkele charges uit.

Bij dit treffen raakte één agent gewond. Volgens de actievoerders vielen er onder de demonstranten tenminste . twee lichtgewonden. Twee actievoerders werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Deze zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Vertraging
De transporten, waarvan er woensdagmorgen tegen acht uur vier waren uitgevoerd, liepen door blokkades een vertraging op van ongeveer twee uur. In totaal moet er twaalf keer heen en weer gereden worden tussen Petten en IJmuiden. Vooral in de buurt van Alkmaar ondervonden de convooien hinder van demonstranten die de weg blokkeerden. Volgens een woordvoerder van de Rijkspolitie ging het om een groep betogers die telkens weer voor het transport opdook. De ME'ers sleepten de demonstranten telkens weer van de weg af.

Burgemeester P. J. Molendijk van Velsen zei woensdagmorgen dat er nog steeds naar wordt gestreefd het transport voor het eind van de woens- j dag af te handelen. Daarna kan het j afval in het schip „Louise Smits" worden geladen, dat in de haven van IJmuiden ligt. De autoriteiten hopen | dat de overslag in de loop van donder- f dag wordt afgerond. Het zeilschip „Free" van de milieu-organisatie Greenpeace ligt in de buurt van de overslagplaats, om zo te protesteren tegen de dumping in zee.

„Van de zijde van de politie blijft de wil om geweldloos op te treden," aldus burgemeester Molendijk in een voorlopige reactie. Hij zei de ongeregeldheden tijdens het eerste transport niet als „maatgevend" te willen beschouwen. Volgens Molendijk geldt voor de meeste demonstranten dat zij verantwoordelijk willen handelen. Met hen wil de gemeente op één lijn blijven, aldus Molendijk.

Ook woordvoerders van de demonstranten hebben laten weten dat bij het voeren van de acties geweldloosheid voorop blijft staan. Evenals de burgemeester meenden de woordvoerders dat er een aantal demonstranten is; dat er andere ideeën over heeft. Het zou echter om een gering aantal gaan.

Een woordvoerder van de Rijkspolitie toonde zich woensdag niet ontevreden over het verloop van de transporten, ondanks de vertraging die door de blokkades is ontstaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 september 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Radio-actieve transporten door blokkades vertraagd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 september 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken