Bekijk het origineel

Acties tegen dumpen van kernafval doodgebloed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Acties tegen dumpen van kernafval doodgebloed

5 minuten leestijd

VELSEN/PETTEN — Actievoerders zijn er woensdag in geslaagd het transport van radio-actief afval van de ECN in Petten naar de haven van IJmuiden ernstig te vertragen. Rond acht uur woensdagavond was al het afval op een opslagterrein in IJmuiden gearriveerd. Dat betekende een vertraging van bijna zes uur.

De ernstigste ongeregeldheden deden zich voor in de vroege morgen toen het eerste transport aankwam in Umuiden. Actievoerders raakten daar slaags met de politie waarbij een politieagent in „gewoon tenue" werd gewond. Deze agent trachtte te bemiddelen tussen de rond 250 actievoerders en de ME. Toen de agent echter verwond werd en er zelfs met een brandbom naar een politiebusje werd gegooid greep de Mobiele Eenheid hard in. De actievoeders werden aan haren weggetrokken en hard uiteengeslagen. Het was het enige harde moment tijdens de actie tegen het dumpen van radioactief af vaL

De rest van de blokkades had een zacht karakter en de politie reageerde daar ook uitermate voorzichtig op. De actievoerders bij de haven van IJmuiden hieldep zich de rest van de dag erg rustig en berperkten zich tot het zingen van liederen en het schreeuwen van leuzen. Een actievoerder moest later op de dag ook toegeven met bijna 50.000 vierkante meter netto expositie-oppervlakte is de beurs bijna 3000 vierkante meter kleiner dan zijn voorganger. Niettemin is in Utrecht zeker een representatief aanbod van meubelen uit de gehele wereld aanwezig.

Publiek

Evenals andere jaren is ook nu het publiek in de gelegenheid al dit moois te zien. Daarvoor kan men terecht op zaterdag 12 september van 10 tot 16 uur. Vooral zij die van plan zijn binnenkort meubelen te kopen moeten dat zich in de ochtenduren wat „gewelddadiger" elementen onder de actievoerders hadden bevonden. Uit de grond gerukte stenen en trottoirtegels getuigden daar ook van.

Het transport van het radio-actief-afval, afkomstig van de beide kerncentrales, ziekenhuizen en laboratoria werd in de loop van de woensdag vele malen tot staan gebracht tussen Petten en Alkmaar. Een kleine honderd actievoerders wist zich steeds voor de in totaal zes vrachtwagens te dringen en door op de grond te zitten of langzaam te lopen, het konvooi te vertragen. Om zich snel te kunnen verplaatsen redeJi de actievoerders in (gehuurde) bestelauto's, waarvan het merendeel afkomstig was uit Amsterdam.

Het konvooi van de vrachtauto's werd omgeven door een groot aan- tal busjes van de ME. Diverse malen moest de ME uitstijgen en op linie dreef men de actievoerders voor zich uit totdat deze omsingeld waren. Dit gebeurde een aantal zich deze unieke gelegenheid niet laten ontgaan. De toegangsprijs voor particulieren bedraagt ƒ 6,50.

Helaas moeten we — opnieuw — onze teleurstelling uitspreken over het feit dat de Meubelbeurs ook de zondag daarop voor het publiek geopend zal zijn. Daarmee wordt niet aUeen Gods wet overtreden, maar worden ook werknemers van de standhouders in moeilijkheden gebracht. Moderne meubelen op de Utrechtse Meubelbeurs keren bij de rotonde van Alkmaar en in de plaatsjes Koedijk en Bergen.

Belangstelling

Het gebeurde echter ook dat het konvooi van de geplande route afweek wanneer bekend werd dat zich op een bepaalde plaats actievoerders bevonden. Voor de actiegroepen was dat echter dan weer het sein om met de busjes het transport achterna te rijden en ergens anders files en blokkades te veroorzaken. De Mobiele Eenheid wist de zaak echter dusdanig af te schermen dat vele pogingen van de zijde van de actiegroepen mislukten. Opmerkelijk was ook dat de belangstelling van de kant van de bewoners langs de route uiterst gering was. Enkele omstanders verklaarden uitvoerig dat die jongelui „beter konden gaan werken".

Naarmate de dag vorderde werd de desorganisatie bij de actievoerders groter. Velen van hen kregen ook vermoeidheidsverschijnselen omdat zij al sinds de vorige avond in touw waren geweest. Hun aantal liep dan óok sterk terug. Tegen 's avonds zeven uur gaven alle overgebleven actievoerders er de brui aan. Met als gevolg dat de laatste twee, van de in totaal twaalf transporten, snel afgewerkt konden worden. Rond acht uur 's avonds was het transport gereed. Bijna zes uur later dan gepland.

Bij de opslagplaats aan het Buitenspuikanaal lag het vrachtschip Louise Smit. Dit schip moet vandaag met het radio-actief afval vertrekken naar een plek op de Atlantische Oceaan, waar de vaten op een diepte van ongeveer vier kilometer zullen worden gedumpt. Verwacht wordt dat het vlaggeschip van Greenpeace, de „Sirrius", naar de dumpingsplaats zal varen om het storten van de vaten te verhinderen.

Burgemeester Molendijk van Velsen heeft verklaard dat in totaal 800 man aan politie is ingezet. Voorlopig worden ook vandaag nog 600 politiemensen „paraat" gehouden. Actievoerders hebben echter aangekondigd vandaag geen acties meer te zullen ondernemen. „Onze acties zijn geslaagd, kijk maar eens naar de vertraging die opgelopen is", zo zeiden zij. De burgemeester en de hoofdcommissaris van politie verklaarden woensdag na afloop tevreden te zijn met het verloop van de acties. Ook zij hadden de indruk dat de ernstige ongeregeldheden in de vroege ochtenduren veroorzaakt waren door „niet-bonafide" actievoerders. De Louise Smits zal vanaf IJmuiden eerst doorvaren naar Zeebrugge, waar ander kernafval aan boord zal worden genomen. •KI

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 september 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Acties tegen dumpen van kernafval doodgebloed

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 september 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken