Bekijk het origineel

PvdA gaat akkoord met nieuw kabinet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

PvdA gaat akkoord met nieuw kabinet

Toch weinig enthousiasme bij achterban

3 minuten leestijd

(Van onze parlementsredactie) UTRECHT — Het congres van de PvdA heeft zich vrijwel unaniem uitgesproken voor het aanvaarden van regeringsverantwoordelijkheid, op basis van het bereikte onderhandelingsresultaat. In een motie werd nogmaals vastgelegd dat de steun aan het kabinet met CDA en D'66 zal worden ingetrokken indien het besluit tot de plaatsing van nieuwe middellangeafstandsraketten.

Op het buitengewoon congres waren de afgevaarigden aanwezig van de ruim 700 afdelingen die dinsdagavond hebben vergaderd over het voorstel van het partijbestuur „ja" te zeggen. Hoewel er uiteindelijk slechts enkele tegenstemmers waren werd er tijdens de voorafgaande discussie nogal wat kritiek geuit op het regeerakkoord. Voorts de conclusies met betrekking tot de kerncentrales (voorlopig geen sluiting) en de minima (geen koopkrachthandhaving) zijn pijnpunten voor de PvdA. Verschillende partijleden gaven hun fiat/dan ook niet van harte. Meermalen werd als argument gehoord dat het nu eenmaal te laat was om het akkoord af te wijzen en dat regeren tenslotte toch te verkiezen is boven opnieuw vier jaar oppositie. Veel ongenoegen ook over het feit dat door de partijtop voor geen van de toegewezen ministersposten een vrouw naar voren is geschoven. In een motie werd hierover teleurstelling uitgesproken. ken die in het verkiezingsprogramma „Weerwerk" zijn vastgelegd. Voorzitter Van den Berg tekende hier bij aan dat de PvdA niettemin verantwoordelijkheid draagt en geen schone handen heeft op punten waarover afspraken zijn gemaakt met CDA en D'66. De vertegenwoordigers van de socialistische achterban spraken verder uit dat de begroting van het demissionaire kabinet drastisch dient te worden gewijzigd. Fractieleider Den Uyl verkondigde eenzelfde opvatting.

Evenals Van den Berg verweerde hij zich tegen de hier en daar toch wel forse kritiek. Naar zijn mening staat niets in het regeerakkoord de uitvoering van „Weerwerk" in de weg. Den Uyl ging uitgebreid in op de kemwapenproblematiek en hield het congres voor dat op dit punt het eigen programma doorslaggevend is. Van Den Berg hierover: „Dit kabinet kan geen nieuwe kernwapens plaatsen". Beide sprekers betoogden dat in het akkoord een duidelijke keuze besloten ligt voor een ander beleid en dat onderhandelingen een aantal belangrijke sleutelposities hebben opgeleverd.

Volgens de' partijvoorzitter worden door deelname aan de regering de kansen op een progressief klimaat bevorderd en krijgt de PvdA de mogelijkheden om de ontstane moedeloosheid te doorbreken. „Niet regeren zou desastreuze gevolgen hebben voor de minima, de werkgelegenheid en het kemwapenbeleid", aldus Van den Berg. • Hij wilde niet dreigen met een kabinetscrisis op het punt van de kerncentrales, waarover het kabinet voorjaar 19'82 een definitief besluit moet nemen. Wel kondigde hij aan dat de PvdA zich hard zal opstellen en tot die tijd acties van maatschappelijke organisaties zal steunen om de dn* te vergroten. „KabinetscriseS worden hier echter niet aangezegd, voor zover niet in het akkoord vastgelegd", zo zei de partijvoorzitter. Om diezelfde reden werd een motie waarin melding werd gemaakt van zo'n crisis in het geval besloten wordt tot een grotere koopkrachtdaling voor de minima dan 1 procent buiten de orde verklaard.

Formeel heeft het congres gisteravond de Tweede Kamerfractie gemachtigd de kandidaat-bewindslieden toestemming te verlenen toe te treden tot het nieuwe kabinet. De zes aanstaande ministers zijn vanmorgen om tien uur met hun collega's van CDA en D'66 op het Catshuis bijeengekomen voor de constituerende vergadering. Als die achter de rug is kan beëdiging plaatsvinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 september 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PvdA gaat akkoord met nieuw kabinet

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 september 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken