Bekijk het origineel

HET OOSTDUITSE VOORBEELD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

HET OOSTDUITSE VOORBEELD

2 minuten leestijd

In alle westerse landen die de militaire dienstplicht kennen, bestaan er mogelijkheden voor gewetensbezwaarden om vrijstelling te krijgen van de militaire dienst. In ons land kennen wij zo'n regeling al bijna 60 jaar. In een land als Frankrijk is die van veel recentere datum.

Dat die vrijstellingsregelingen er zijn, is een goede zaak, ook al zijri we het met die pacifistische gewetensbezwaren helemaal niet eens. De overheid moet immers—waar dat maar enigszins mogelijk is—ernstige gewetensbezwaren van de burgers tegen bepaalde wettelijke verplichtingen ontzien.

Heel anders is daarentegen de situatie in de Oostbloklanden. Daar kent men wel de dienstplicht. En veel langer dan bij ons. ^aar van vrijstelling wegens gewetensbezwaren is geen sprake.

Alleen in de DDR kent men de mogelijkheid om bouwsoldaat te , worden. Dat is te vergelijken met de vrijstelling die men bij ons kan krijgen van gewapende militaire dienst.

Maar de mogelijkheid van vervangende dienstplicht—zoals wij die kennen — bestaat daar niet. En blijkens recente uitspraken van de Oostduitse staatssecretaris van godsdienstzaken, Klaus Gysi, piekert men er ook niet over om zo'n regeling in te voeren.

De andere Oosteuropese landen bieden de gewetensbezwaarden nog veel minder ruimte. Het is daarom hoog tijd dat de Wereldraad van Kerken, Amnesty International, de Wereldvredesraad of een andere progressieve.organisatie eens een internationale actie begint voor de erkenning van gewetensbezwaren tegen militaire dienst in dè communistische landen. Maar het wachten daarop zal wel tevergeefs zijn!

In het gastcollege dat hij onlangs gaf voor de Oostberlijnse theologische faculteit, beklemtoonde Gysi ook dat militaire kracht de grootste en meest reële bijdrage was tot de vrede. Met die uitspraak zou men in het Westen zeker zijn winst kunnen doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

HET OOSTDUITSE VOORBEELD

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 september 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken