Bekijk het origineel

„Ook Carter voor levering Awacs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Ook Carter voor levering Awacs"

Reagan zet Congres onder druk

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Het Witte Huis heeft gisteren verklaard dat oud-president Jimmy Carter en een reeks functionarissen die onder de laatste zes Amerikaanse regeringen deel hebben uitgemaakt van de Nationale Veiligheidsraad, het plan van president Reagan steunen „om vliegende radarstations (Awacs) te leveren aan Saoedi-Arabië.

De verklaring werd uitgegeven op het moment dat Reagan langzaam maar zeker de druk op het Congres verhoogt om akkoord te gaan met de levering. Tot nu toe is een meerderheid van de Senaat en het Huis tegen de voorgenomen verkoop van Awacs aan Saoedi-Arabië.

Reagan had gisteren in het Witte Huis een lunch met een aantal voormalige functionarissen van de Nationale Veiligheidsraad, een vijftal oudministers van defensie en drie vroegere voorzitters van verenigde chefs van staven. Na de lunch liet Larry Speakes, woordvoerder van het Witte Huis, weten dat allen de verkoop van de Awacs aan de Saoediërs goedkeuren. De bijenkomst „toont twijfelaars dat er grote steun is... die teruggaat over een periode van zes regeringen", aldus de woordvoerder.

Betrekkingen

Hij deelde verder mee dat Reagan met Carter heeft getelefoneerd en de president uit het gesprek heeft opgemaakt dat zijn voorganger ook instemt met de transactie.

Tot mensen die op het Witte Huis met Reagan hebben geluncht, behoorde ook oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger in zijn kwaliteit van gewezen voorzitter van de Nationele Veiligheidsraad onder president Nixon. Speakes zei dat Reagan zijn lobby-campagne zal opvoeren en in het kader daarvan deze week ontmoetingen zal hebben met belangrijke Congresleden.

Minister van Buitenlandse Zaken Alexander Haig verscheen weer voor de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkinjgen om te verklaren dat het een „gevaarlijke illusie" is te menen dat de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië zich in korte tijd zullen herstellen van de schade die zou worden toegebracht door het niet-doorgaan van de leverantie van de Awacs-vliegtuigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

„Ook Carter voor levering Awacs

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken