Bekijk het origineel

Miljoenenoplichter hoort 4 jaar eisen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Miljoenenoplichter hoort 4 jaar eisen

Aardappelkoning bleek groot speculant

4 minuten leestijd

AMSTERDAM — „Een tot groot speculant uitgegroeide groenteboer met uiterst geraffineerde oplichtings- en fraudepraktijken". Zo werd de 42-jarige Wim P. uit Amsterdam donderdag getypeerd door de officier van Justitie bij de rechtbank in Amsterdam, mr. J. de Bruin. Wegens oplichting en flessetrekkerij, waarbij door P. miljoenen guldens zouden zijn opgestreken, eiste de officier de maximum straf van driejaar en tieri maanden.

Verdachte P., die de laatste tijd in één adem genoemd werd met de exnotaris S.-S. en „heer Olivier" in een aantal opzienbarende oplichtingszaken, waren drie hoofdzaken ten laste gelegd. Allereerst zou hij, samen met Atie O., mevrouw S.-S. begin dit jaar drie miljoen gulden lichter gemaakt hebben.

Ten tweede werd P. ervan beschuldigd van de bank Mees en Hope ruim acht en een half miljoen gulden te hebben losgepeuterd door middel van het verstrekken van valse inlichtingen. Daarnaast werden P. nog eens acht gevallen van flessetrekkerij, waarbij P. goederen ter waarde van ruim 120.000 gulden kocht zonder deze te betalen, ten laste gelegd.

Wim P., zenuwachtig en met tranen in de ogen, hield zich tijdens de zitting van de domme. „Ik heb nooit willens en wetens opgelicht. Met die drie miljoen affaire speelde ik gewoon het spel van de heer Olivier mee zonder de bedoeling mevr. S.-S. een hak te zetten", aldus de verdachte. Ook de beschuldiging dat hij doelbewust door middel van schijncontracten en een gefingeerde prognosebalans bij, Mees en Hope 8,6 miljoen gulden krediet had losgekregen, ontkende P. „Ik heb dit nooit gedaan om de zaak op te lichten", beweerde hij. Voor de flessentrekkerij aanvaardde hij wel de verantwoordelijkheid, maar „alleen omdat dit gedaan werd door mensen van het bedrijf waar ik toen directeur was".

De officier geloofde hier niets van. „Het zijn altijd anderen die het bij P. gedaan hebben. Zijn leven hangt aan elkaar van leugens en bedrog, listige kunstgrepen en verdichtsels, aldus officier De Bruin.

De „zaak P." begon in 1979 toen P. als directeur van de BV Veenendaal een groothandel in aardappelen, groenten en fruit, op zwart zaad zat en een fors krediet nodig had om de Malta-oogst aardappelen op te kopen en op die manier uit de problemen te komen. Door het verstrekken van valse inlichtingen — onder meer valse koopcontracten waaruit zou blijken dat de aardappelen verkocht zouden zijn, zou P. op die manier de 8,6 miljoen in zijn zak hebben gekregen. De firma ging echter toch failliet en Mees en Hope zag het geld nooit terug.

Daarna werd P., die alom gewaardeerd werd als groot zakenman en de bijnaam Aardappelkoning droeg, directeur van de handelsmaatschappij Dica BV met een handjevol personeel, voor het merendeel afkomstig van de failliete Veenendaal BV, handelde P. daar in allerlei goederen.

„Ondergeschikt"

Eind vorig jaar kwam P. in contact met heer Olivier. Deze „meesteroplichter" wist de aardappelkoning voor zijn karretje te spannen bij het loskrijgen van de drie miljoen gulden van mevrouw S.-S. Hoewel P. zelf en zijn advocaat Verbuns vonden dat P. hierbij een ondergeschikte terreinknecht van het meesterbrein O. was, waardeerde de officier P. als een even groot oplichter als Arie O. Met de drie miljoen in hun zak vertrokken Arie O. en Wim P. naar Parijs waar zij begin dit jaar werden aangehouden, nadat ex-notaris S.-S. aangifte van oplichting had gedaan. Daarmee liepen niet alleen Wim P. en Arie O. tegen de lamp maar ook exnotaris S.-S. bleek betrokken bij een aantal zwendelzaken. Tegen haar werd vorige week vijf jaar gevangenisstraf geëist.

Arie O. zit nog in België achter de tralies en Wacht daar op zijn vonnis wegens onder meer oplichting en valsheid in geschrifte, zaken die hij in België had gepleegd.

22 oktober krijgt Wim P. zijn vonnis te horen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Miljoenenoplichter hoort 4 jaar eisen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken