Bekijk het origineel

Het gestelde doel is nog niet bereikt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Het gestelde doel is nog niet bereikt

2 minuten leestijd

DRIEBERGEN — Ja, we waren in het begin van de zeventiger jaren wel wat te optimistisch over wat er voor ons te be reiken viel. Het toen gestelde doel om in 1985 de Bijbel of een gedeelte ervan te vertalen in de ruim tweeduizend talen waarin dit nog niet was gebeurd, kan echt niet gehaald worden. Dr. G. Cowan, die van 1957 tot begin 1981 hoofd van de Wycliffe Bijbelvertalers is geweest, geeft een beetje glimlachend toe dat de slogan te optimistisch was. Maar, zo voegt hij er aan toe, als je een bepaald doel stejt werk je over het algemeen veel effectiever.

De Bijbel die in de veertiende eeuw door John Wycliffe voor het eerst in het Engels werd vertaald, moet voor alle volken en stammen in hun eigen taal beschikbaar komen. Maar er zijn nog tweeduizend talen die niet op schrift gesteld zijn. Voor die taalgroepen, aldus dr. Cowan' bestaan nog geen grammaticaboeken, geen woordenboeken en geen onderwijzers.

De voornaamste doelstelling van Wycliffe-Bijbelvertalers is op alle mogelijke manieren te helpen het Woord van God uit te laten geven in al die talen, waarin het nog niet is verschenen.

Om dit te bereiken leidt Wycliffe jonge mensen op voor vertaalwerk. Meer dan achthonderd talen zijn nu in studie. Tn meer dan vijfhonderd talen zijn , bijbelgedeelten, voornamelijk Nieuwe Testamenten vertaald. Bovendien zijn de Wycliffe Bijbelvertalers er achter gekomen dat meer onderzoek nodig is; temeer daar een van de uitgangspunten van de organisatie is dat juist die gebieden bewerkt moeten worden waar nog nooit vertaalwerk heeft plaatsgehad. Er wordt pionierswerk verricht, naar de opdracht uit Romeinen 15:20 en 21 (En alzo zeer begerig geweest ben om het Evangelie te verkondigen, enzovoorts).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Het gestelde doel is nog niet bereikt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken