Bekijk het origineel

Bessensiroop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bessensiroop

3 minuten leestijd

ne groeibriljanten. Daar heb ik 600 voor betaald. Het gewicht is 0,07; de goudlegering is 0,0585 en de zuiverheid B.l. De verkoopprijs was 968 voor het geheel. Heb ik daar nu niet veel te veel voor betaald? Antwoord — Het gewicht (0,07 g) zal dat van de briljant in elke' hanger zijn. Een goudlegering van 0,585 is 14 karaat en B.l. duidt de kleur aan. Toch kunnen wij niet nagaan of u teveel betaald hebt, omdat in Nederland de een diamant noemt wat de ander briljant noemt en omgekeerd. U zou het merk moeten vermelden om dat na te gaan. Het systeem bij groeibriljantenverkoop is, dat men na verloop van tijd inruilt voor een groter en duurder die sieraad. U koopt bijv. een ring voor ƒ 600 en ruilt die na 2 jaar in. Men trekt dan wegens slijtage en beschadiging 10% af, blijft over ƒ 450. Die krijgt^u echter niet in het handje; u moet immers bijkopen, bijv. voor ƒ 250. U krijgt dan een sieraad ter waarde van ƒ 700. Waar zit nu het gevaar? Niet in de berekening. Ook niet in het feit dat u uiteindelijk ƒ750 betaalt voor iets dat slechts ƒ 700 kost. Dat wist u tevoren! Maar vaak ontstaat verschil van mening over de vraag of het nieuwe sieraad inderdaad wel ƒ 700 waard is. Want als het minder zou zijn wordt de groei wel erg duur betaald. En dat is geheel en al een kwestie van betrouwbaarheid van de juwelier en van uw vertrouwen in hem. Hoe kunnen wij limonadesiroop maken van zwarte bessen en bramen? Antwoord — Limonadesiroop is een ingedikt preparaat, dat bij aanlengen met water ranja oplevert. Het is niet goed mogelijk zo'n siroop van bessen of bramen te maken. U zou de gestampte vruchten veel te lang moeten inkoken, waardoor de smaak achteruit zou gaan. Veel beter is het, er jam ,van te maken. Uitpersen levert sap en dat kunt u laten gisten (zodat alcohol de zaak conserveert) of steriliseren en in absoluut schone en steriele flessen bewaren. Ook dit sap indikken door- koken levert smaakverlies en is niet aan te bevelen. In onze wc hebben wij wat toiletpoeder gemorst op de matglanzende tegels die daar liggen. Ze waren nat en het begon meteen te bruisen. Nu hebben wij meteen gedweild maar toch blijven er vlekken van over. Antwoord — Daar is niet veel aan te doen. Het door u genoemde poeder bevat n.l. chloor. De tegel bevat koolzure kalk en het chloor jaagt koolzuur er uit. U kunt alle tegels met het poeder behandelen zodat de vloer weer eenkleurig wordt maar wegwerken is erg moeilijk omdat de tegels uitgebeten zijn. Zelfs al zou u-er koudemaille of tegelwas op aanbrengen dan zouden de vlekken nog te zien zijn. U kunt ook over\yegen of u de aangetaste tegels niet kunt leggen op een plek waar ze niet te zien zijn,- bijv. onder de mat. Ook kunt u proberen dezelfde tegels te vinden en de aangetaste te vervangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bessensiroop

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken