Bekijk het origineel

In IJsselstein wel ernstige vervuiling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

In IJsselstein wel ernstige vervuiling

2 minuten leestijd

IJSSELSTEIN — Het is niet de eerste keer dat een terrein waarop vroeger een gasfabriek was gevestigd, verontreiiügd blijkt te zijn. In sommige gevallen is zelfs sprake van een ernstige vergiftiging van de bodem. Zo is er in het waterwingebied van IJsselstein een concentratie cyanide en andere giftige stoffen gevonden.

Gunstige omstandigheid is hier dat de vervuiling aan de oppervlakte ligt terwijl het drinkwater wordt gewonnen op een diepte van ongeveer 110 meter. De grondwaterlagen op die diepte zijn afgedekt met een kleilaag van ongeveer 30 meter dik. Er bestaat echter geen volledige zekerheid dat er geen gifsporen door de kleilaag via de wanden van de waterwinputten in het grondwater kunnen doorsijpelen.

Afvalteer

De bron van de vervuiling is ook hier een gasfabriek die tot 1954 kolen heeft vergast. In de oorlogsjaren beschikte men niet over de mogelijkheid voor afvoer van de restprodukten en werden stoffen als benzeen, tolueen en cyanide in de omgeving gedumpt. Sloten in de buurt werden met afvalteer volgestort. In totaal moet nu meer dan 8.000 kubieke meter grond worden afgegraven en verbrand. Een operatie waarmee 4,6 miljoen gulden gemoeid is. De provincie heeft van het ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne al 20 miljoen gulden gekregen voor het schoonmaken van de in totaal 30 terreinen verspreid door de hele provincie. Dat bedrag lijkt nu al weer te weinig te zijn vanwege de gifvondst in IJsselstein. Het laboratorium van het waterleidingbedrijf Midden-Nederland houdt de kwaliteit van het IJsselsteinse drinkwater intussen nauwlettend in de gaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

In IJsselstein wel ernstige vervuiling

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken