Bekijk het origineel

Russische duikboot strandt bij Zweden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Russische duikboot strandt bij Zweden

Stockholm eist tekst en uitleg

3 minuten leestijd

STOCKHOLM — Eén onderzeeboot van de Russische marine is bij een eiland voor de liust van de Zuidzweedse havenstad Karlskrona aan de grond gelopen, zo heeft een woordvoerder van de Zweedse marine gisteren bekend gemaakt. De duikboot die van het type „Whisky" is, bevindt zich ver binnen de Zweedse territoriale wateren en is slechts enkele kilometers verwijderd van de grote marinebasis in Karlskrona, aldus de woordvoerder.

Vaartuigen van de Zweedse marine houden de gestrande Russische duikboot scherp in het oog. De onderzeeër «is beschadigd en lekt olie, maar de 54koppige bemanning zou niet in gevaar zijn. De commandant van de boot heeft om assistentie gevraagd.

De Zweedse marine heeft geen idee wat de Russische onderzeeër zo diep in Zweedse wateren deed. „Hij was zelfs in een verboden zone doorgedrongen die duidelijk op alle nautische kaarten staat aangegeven", aldus de Zweedse marine.

De Zweedse regering heeft scherp geprotesteerd bij de ambassadeur van de Sovjet-Unie in Stockholm, nadat de Russische duikboot diep binnen de Zweedse territoriale wateren aan de grond was gelopen.

Onaanvaardbaar

Hoewel de duikboot vlak bij de marinebasis in een beschermd Zweeds gebied was gestrand, verklaarde de Russische gezagvoerder dat het ongeluk te wijten was aan een „navigatiefout als gevolg van een defecte radar en slecht weer". Een woordvoerder van de stafchef van de Zweedse strijdkrachten sloot de mogelijkheid van een navigatiefout echter uit. „Je hoeft maar op de schecpvaartkaarten te kijken om te zien dat het nagenoeg onmogelijk is", zei voorlichtingsofficier Jan-Ake Berg. „Het vergt zeer zorgvuldig navigeren om zo ver binnen de archipel te komen".

Minister van buitenlandse zaken Ola Ullsten verklaarde eveneens dat de Zweedse regering de verklaring van de kapitein „onaanvaardbaar" vindt en van Moskou een betere uitleg verlangt.

Marinebasis

De onderzeeboot liep op slechts enkele kilometers afstand van een van Zwedens grootste marinebases in de Karlskrona-archipel in het zuidoosten van Zweden aan de grond. Toen wij gisteren werden gealarmeerd dat zo ver binnen de Zweedse wateren een duikboot was gesignaleerd, waren wij aanvankelijk erg sceptisch", aldus commandant Lennart Forsman. „Wij vonden het zeer onwaarschijnlijk dat een duikboot zo ver binnen de Zweedse wateren had weten te komen, die uitermate ongeschikt zijn om onder water te navigeren.

Beschermd gebied

Intussen zijn aan de rand van de Zweedse twaalfmijlszone voor Landskrona ongeveer tien marinevaartuigen van het Warschaupact aangekomen, waaronder bergingsschepen en hulpvaartuigen, maar ook twee torpedojagers. Het gebied wordt door drie of vier Zweedse torpedoboten en enkele patrouillevaartuigen van de kustwacht plus enkele helikopters bewaakt. De Zweedse marine heeft vanuit Stockholm versterkingen naar Landskrona gestuurd, maar een confrontatie wordt onwaarschijnlijk geacht.

Zowel Ullsten als de Zweedse stafchef, schout-bij-nacht Bengt Schuback, verklaarde dat het onmogelijk was Russische bergingsvaartuigen in de nabijheid van het militair beschermde gebied'toe te laten. De berging zal verricht moeten worden door Zweedse vaartuigen, die overigens al naar Landskrona onderweg zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Russische duikboot strandt bij Zweden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken