Bekijk het origineel

Congres in Spanje stemt voor NAVO

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Congres in Spanje stemt voor NAVO

Ruime overwinning voor regering

2 minuten leestijd

MADRID — Het Spaanse Congres (Tweede Kamer) heeft gisteren toestemming gegeven voor de toetreding van het land tot de NAVO. De uitslag van de stemming was 186-146 en betekende een ruime overwinning voor de centrumi-premier Leopoldo Calvo Sotelo.

De regeringspartij kreeg voor de noodzakelijke meerderheid in het congres beslissende steun van ccmservatieven, Catalanen en Basken. Tijdens de stemming waren 18 van de 350 congresleden afwezig.

Tegen de plannen van de regering om het land tot de Westerse verdediging te doen toetreden bestond fel verzet van de kant van de socialisten, communisten en linksgezinden uit Andalusië. De steun van de Baskische en Catalaanse afgevaardigden was echter voldoende, om de schaal in het , voordeel van de regering té laten doorslaan.

Het besluit van het parlement kwam nadat de regering had gewaarschuwd voor een Russische militaire versterking in Europa welke ook Spanje bedreigt. De kwestie van de toetreding tot de NAVO gaat nu naar' de senaat, waarin de regeringspartij over een meerderheid beschikt.'

Aan de stemming was een tweedaags debat voorafgegaan. De socialistische partij, de tweede politieke partij in Spanje na de regerende Unie van het democratisch centrum (UCD) van Calvo Sotelo, betoogden tijdens het debat dat toetreding tot de NAVO het einde van de Spaanse neutrale traditie betekende en Spanje tot een potentieel doelwit van een kemaanval zou maken. De socialistische partij werd in haar verzet gesteund door de commimstische partij, die een van Moskou onafhankelijke koers volgt.

Tsjaad eist vertrek van Libiërs

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Congres in Spanje stemt voor NAVO

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken