Bekijk het origineel

Russische kapitein nog op onderzeeër

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Russische kapitein nog op onderzeeër

Besprekingen op dood punt beland

2 minuten leestijd

STOCKHOLM — De besprekingen tussen de Zweedse marineautoriteiten en de commandant van de aan de grond gelopen Russisclie onderzeeër voor de Zweedse kust zijn vanochtend vroeg op een dood punt beland.

Terwijl de kapitein halsstarrig blijft weigeren van boord te gaan, circuleren er geruchten dat hij van zijn bevel ontheven zou zijn en is vervangen door een hoge politieke functionaris. Het in Stockholm verschijnende ochtendblad Dagens Nyheter haalde de woorden aan van een anonieme marinewoordvoerder, die vertelde dat de commando-wisseling „direct vanuit Moskou verordonneerd is". Ook zou de kapitein in zijn hut zijn opgesloten.

Een woordvoerder van het ministerie van de Defensie, Jan-Ake Berg, verklaarde dat hij de geruchten niet kon bevestigen of ontkennen.

Een Zweedse marine-officier die gisteravond aan boord van de duikboot was gegaan, verklaarde dat de kapitein, Pjotr Goesjin, hem gezegd had dat hij noch zijn bemanning van zins waren het schip vrijwillig te verlaten. Evenmin was hij bereid de Zweeds autoriteiten inzage te geven in zijn logboek.

Bezoek afgezegd

De duikboot was dinsdagnacht diep in de Zweedse territoriale wateren in een verboden gebied voor marinebasis Karlskrona aan de grond gelopen. Het vaartuig raakte daarbij beschadigd. Maar er bestaat geen gevaar voor de 56 opvarenden. Het incident, dat door de Zweedse autoriteiten de „meest flagrante schending" van de Zweedse wateren door de Sovjet-Unie sinds de Tweede Wereldoorlog wordt genoemd, heeft de opperbevelhebber van de Zweedse strijdkrachten Lennart Ljung aanleiding gegeven een voorgenomen officieel bezoek aan de Sovjet-Unie van 19 tot en met 21 november af te zeggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Russische kapitein nog op onderzeeër

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 oktober 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken