Bekijk het origineel

Zweden praat met Sovjetcommandant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zweden praat met Sovjetcommandant

Gestrande duikboot vlotgetrokken

2 minuten leestijd

KARLSKRONA/STOCKHOLM — De commandant van de gestrande en inmiddels vlotgetrokken Sowjet-onderzeeër op de Zweedse kust is gisteravond om 20.30 uur Ned. tijd samen met zijn navigatie-officier teruggebracht aan boord. Hij werd 6 1/2 uur verhoord door de Zweedse marine.

Zeker werd geacht, dat nog gisteravond het eerste onderzoek door de Zweden aan boord van de onderzeeër zelf zou worden ingesteld.

Kapitein Goeshin was om 14.00 uur voor verhoor aan boord gebracht van een Zweedse torpedoboot, die buiten het verboden militaire gebied lag, waarin hij vorige week dinsdag was binnengedrongen. De' onderzeeër werd om 15.30 uur door de Zweedse marine in een vliegende storm naar een veiliger plaats versleept, toen de bemanning vuurpijlen afschoot en het SOS-sein begon uit te zenden.

De Russische ambassadeur Michael Jakovlev en de Zweedse minister van buitenlandse zaken Ola Ullsten hadden er overeenstemming over bereikt dat het verhoor van de Russische gezagvoerder kon plaatshebben aan boord van een Zweeds schip buiten de militaire veiligheidszone van Karlskrona. Dit werd in een verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken bekend gemaakt.

,,Niet tevreden"

Zweden heeft er in toegestemd dat bij het verhoor vertegenwoordigers van de Russische ambassade aanwezig zijn. De gezagvoerder van de gestrande duikboot zal „persoonlijke immuniteit" krijgen, aldus het communiqué.

De commandant weigerde zes dagen lang zich aan Zweden over te geven voor een verhoor. Ook de Russische ambassade in Stockholm had er verschillende malen bij hem op aangedrongen met de Zweden samen te werken. Goeshin hield evenwel vol dat hij alleen bevelen accepteerde van zijn superieuren van de marinebasis Kalingrad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Zweden praat met Sovjetcommandant

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken