Bekijk het origineel

Zweden woedend over kernwapens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zweden woedend over kernwapens

,y Moskou kan plannen welvergeten''

3 minuten leestijd

STOCKHOLM — De Zweedse regering heeft vanmorgen de Sovjet-onderzeeër laten gaan, ondanks het feit dat men de Russische verklaring ais onvoldoende van de hand blijft wijzen. Er bestond echter geen enkele kans dat de Sovjet-Unie de gegeven uiteenzetting rond het incident zou wijzigen. Moskou bleef hardnekkig bij de lezing dat het gebeuren het gevolg was van slecht weer en navigatiefouten.

„De schending van ons grondgebied was op zichzelf al ernstig genoeg", zo verklaarde de Zweedse premier Thorbjom Falldin op een persconferentie. „De zaak wordt nog hachelijker door het feit dat de onderzeeër naar alle waarschijnlijkheid kernkoppen vervoerde. Dat is tenminste de conclusie van ons onderzoek".

Het onderzoek van de Zweedse marine heeft uitgewezen dat er uranium •:238 aan boord van de duikboot is. „De •«nige redelijke verklaring daarvoor is dat de duikboot nucleaire wapens aan boord heeft", aldus Falldin. In krachtiger bewoordingen dan tevoren sprak hij van de „meest flagrante schending van Zeeds grondgebied sinds de Tweede wereldoorlog".

De slotconclusie van het onder leiding van de opperbevelhebber van de Zweedse strijdkrachten Lennart Ljung uitgevoerde onderzoek is dat een navigatiefout van de Russische duikboot zo goed als uitgesloten is. In ^het verslag wordt gezegd dat men alleen maar tot de slotsom kan komen dat de onderzeeër welbewust de Zweedse wateren heeft geschonden om er „illegale activiteiten uit te voerren". f. De premier veroordeelde de Russische weigering de Zweedse marine een onderzoek toe te staan van het torpedo-arsenaal van de duikboot in scherpe bewoordingen. Falldin, die zelfs een fervent tegenstander is van kernenergie voor vreedzame doeleinden, zei dat tijdens drie dagen van onderzoek steeds radio-actieve straling rond de duikboot is gemeten. Op grond daarvan werd geconcludeerd dat het vaartuig uranium 238 aan boord had. De stralingsdosis zou evenwel geen gevaar inhouden voor de gezondheid van de bevolking in het gebied.

Minister van buitenlandse zaken 01a Ullsten verklaarde dat zijn regering het „totaal onaanvaardbaar" acht dat de Sovjet-Unie kernwapens op Zweeds grondgebied heeft gebracht. Hij voegde daaraan toe deze en mogelijk toekomstige schendingen van Zweeds grondgebied „uiterst ernstig" op te vatten.

Premier Falldin verwees vervolgens met grote verontwaardiging naar eerdere Russische initiatieven van Noord-Europa een kemwapenvrije zone te maken en de Oostzee te bestemmen tot een „zee van vrede".

Technisch sensatie

De ontdekking van van kernwapens voorziene torpedo's aan boord van de Russische onderzeeër, die uit gewone torpedobuizen kunnen worden afgeschoten, is volgens de Zweedse kernwapendeskundige Nil H. Lundquist „wapentechnisch een sensatie voor de wereld". Lundquist, hoofd afdeling onderzoek van het Zweede ministerie van defensie, zei dat in de jaren vijftig werd gesproken over de ontwikkeling van kernkoppen in torpedo's. Sensationeel is volgens hem dat een onderzeeër van de Whiskey-klasse uit de jaren vijftig dergelijke wapens heeft. Gylden zei dat nu de opvattingen over de algemene politiek van de Sovjets ten aanzien van kernwapens wel op de helling zullen moeten. Volgens de Zweedse oppositieleider Olof Palme vormt het feit, dat volgens Zweden met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kernwapens aan boord waren eerder een argument vóór een kemwapenvrije zone in het noorden van Europa dan ertegen.

Palme noemde het optreden van de Russen niets ontziend. Zweden heeft de aanwezigheid van kernwapens aan boord niet met absolute zekerheid kunnen vaststellen, omdat het, aldus onderminister van buitenlandse zaken, Leif Leifland, bij het onderzoek aan boord juist geen geweld wilde gebruiken, wat volgens hem nodig zou zijn geweest om de torpedobuizen met kernkoppen open te kunnen maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Zweden woedend over kernwapens

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken