Bekijk het origineel

België verdeeld door jarenlange taalstrijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

België verdeeld door jarenlange taalstrijd

Tegenstelling tussen Vlamingen en Walen steeds groter

3 minuten leestijd

Frans-talige instellingen aan. Een Frans-talige Belg heeft het gemakkelijk wanneer hij met andere volksgenoten wil spreken, want het Frans is een practische taal die haast door iedere ontwikkelde Belg verstaan wordt.

Ook in stadhuizen en ziekenhuizen mag ieder de taal kiezen waarin hij te woord gestaan Wil worden. Dat geeft voortdurend moeilijkheden omdat lang niet iedere ambtenaar, arts of verpleegkundige goed Nederlands kent. Sommige Vlamingen weigeren ook al kennen ze goed Frans, in zulke omstandigheden Frans te spreken.

Nationale taal

Ook^het parlement is tweetalig. Sommige Vlaamse kamerleden spreken haast altijd in het Nederlands, maar het Frans wordt veel meer gebruikt. Dat is practischer want dan weet men dat iedereen het verstaat; met het Nederlands is men daar lang niet zo zeker van.

Hiermee komen we aan een laatste punt, dat dóór. praktisch alle Vlamingen in disc?ussies over de taalkwesties systematish verzwegen wordt: het Frans is de taal van Wallonië, Franstalig Brussel en van heel België. Het Nederlands daarentegen is de taal van Vlaanderen alleen. Dit blijkt vooral uit het optreden van België naar bui-ten en uit het gedrag van Belgen die geen Vlaming of Waal zijn. Hierbij denken we aan Duitstaligen, joden en vreemdelingen.

De Kongo, nu Zaïre geheten is door België in het Frans gekoloniseerd. De 2000 Duitstalige Belgen hebben in het Duits ook een nationale taal, de derde. Voor contacten met andere Belgen gebruiken zij bijna uitsluitend het Frans.

Wat de Joden betreft, het gedenkboek van de hoofdsynagoge in Brussel was twee jaar geleden in het Frans opgesteld; slechts een klein gedeelte was in het Nederlands vertaald. Van het Antwerpse Jiddisch is enige jaren geleden een woordenboek verschenen, een Jiddisch-Frans woordenboek, Nederlands staat er niet in. Deze zomer bestond de Belgische dynastie 150 jaar; de dag begon met twee kerkdiensten in aanwezigheid van de koninklijke familie, één in een protestantse en één in een rooms-katholieke kerk. De protestantse herdenkingsdienst is geheel in het Frans gehouden. '

Zowel het Nederlands als het Frans worden thans in half-België fel gehaat: het Nederlands in het zuiden, het Frans in het noorden. Vooral de taaipartijen. Volksunie, Democratisch Front van Franstaligen, en Rassemblement Wallon doen dit. Deze haat is gevaarlijk voor de nationale eenheid.

Voor de Vlamingen komt daar nog een gevaar bij: het leven van de Belgische staat heeft zich bijna geheel in het Frans afgespeeld. Vlamingen die het Frans haten lopen gevaar zich daardoor van de Belgische natie te vervreemden. Het is niet eenvoudig om in onze tijd zowel een goede Vlaming als een goede Belg te zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

België verdeeld door jarenlange taalstrijd

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken