Bekijk het origineel

Zweden haalt lüt naar Sovjet-Unie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zweden haalt lüt naar Sovjet-Unie

,,Alle feiten worden verdraaid"

3 minuten leestijd

STOCKHOLM — Zweden heeft gisteren Russische beschuldigingen weerlegd als zou Stockholm zich inzake het incident met de Russische onderzeeër schuldig hebben gemaakt aan feitenverdraaiing. De Zweedse regering noemde het tevens opmerkelijk dat Moskou „met geen enkel woord" gewag heeft gemaakt van Zweedse beschuldigingen dat dè duikboot kernwapens aan boord had.

, De Zweedse minister van Buitenlandse zaken Ols Ullsten verklaarde woensdagavond in een televisie-interview dat de regering zorgvuldig alle feiten was nagegaan „en waar wij niet eeker waren, hebben wij dat gezegd". Hij wees alle beweringen van Russische zijde over feitenverdraaiing resoluut van de hand.

„Het Zweedse leger stelde een diepgaand onderzoek in en constateerde dat het onmogelijk was om zo'n fout te maken door een verkeerde navigatie", aldus Ullsten, die hieraan toevoegde dat de fout werd gemaakt toen de Russische onderzeeër reeds binnen Zweedse wateren en een militair beveiligde zone was.

Protest ontkend

Wat betreft de verdenking dat de onderzeeër kernwapens aan boord had, wees Ullsten erop dat een eenvoudig onderzoek had kunnen uitwijzen dat deze niet aanwezig waren. Zweedse autoriteiten kregen hiervoor evenwel geen toestemming. Metingen aan de buitenkant van de onderzeeër gaven sterke indicaties dat de onderzeeër nucleair materiaal vervoerde.

De Sovjet-Unie had een protest van Stockholm inzake de gestrande Russische onderzeeër van de hand gewezen en de Zweedse regering bovendien beticht van „feitenverdraaiing". in een verklaring die officieel ter tiand werd gesteld aan de Zweedse ambassadeur in Moskou, Carl de Geer, werd geen melding gemaakt van de Zweedse beschuldiging dat de onderzeeër wellicht was uitgerust met kernwapens.

Ook tevredenheid

Wel werd gezegd dat de Russische regering „uiting geeft aan haar tevredenheid" voor, het feit dat Zweedse autoriteiten „eindelijk maatregelen géhomèn hebben" orri onderzeeër 137 toestemming te geven de Zweedse wateren te-verlaten.

De duikboot strandde op 27 oktober nabij een marinebasis aan de Zweedse zuidkust. De Zweedse regering besloot afgelopen vrijdag om het schip en de bemanning te laten gaan. In de Russische verklaring werd herhaald dat de onderzeeër tengevolge van een navigatiefout en slecht zicht in de Zweedse wateren verzeild was geraakt.

„De Sovjetzijde meende gezien het onopzettelijke kai-akter van het incident, tenminste recht te hebben op een correcte houding en een objectieve benadering van het voorval. De Zweedse regering daarentegen koos voor feitenverdraaiing", aldus het communiqué, dat ook werd gebracht door het Russische persbureau TASS.

Steeds meer berichten
Na lang zwijgen over het incident ijegint dè Sovjet-Unie de afgelopen dagen eï steeds meer over los te komen. Een paar dagen geleden signaleerde zij indirect via persberichten steun voor het idee van een kemwapenvrije zone in Noord-Europa, juist nadat Ols Ullsten na het vrijgeven van de onderzeeër had verklaard, dat het schandaal de noodzaak van zo'n zone had aangetoond, maar dat het dan wel een echte kemwapenvrije zone zou moeten zijn en geen stuk papier, dat is ondertekend door Brezjnjev of iemand anders, zoals hij zei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Zweden haalt lüt naar Sovjet-Unie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken