Bekijk het origineel

„Kernarsenaal tot nul terugbrengen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Kernarsenaal tot nul terugbrengen"

Reagan onthult morgen plannen:

2 minuten leestijd

WASHINGTON — President Reagan van de Verenigde Staten zal morgen voorstellen dat de Amerikaanse en Sovjet-arsenale'n aan kernwapens in Europa tot nul of vrijwel nul worden teruggebracht. Dit liebbeij functionarissen van het Witte Huis maandag gezegd. Reagan houdt zijn toespraak - de eerste over de buitenlandse politiek - morgen voor de nationale persclub.

In de toespraak zal Reagan, aldus zijn medewerkers, een voorstel onthullen dat de Amerikanen op 30 november in Geneve zullen doen. Dan beginnen zij met de Sovjet-Unie onderhandelingen over de beperking van middellange-afstandswapens in Europa.

In 1979 besloot de NAVO, 572 Pershing 2 en kruisraketten op te stellen in West-Duitsland, Engeland, Italië, Nederland en België. Die zouden dienen als tegenwicht tegen de SS-20's die een reikwijdte hebben van 4.000 km. Daardoor kunnen ze Engeland bereiken.

Volgens de functionarissen zal de Amerikaanse onderhandelaar- Paul Nitze in Geneve voorstellen de „Theater Nuclear Forces" - de populaire benaming van atoomwapens in Europa - tot het nul-niveau terug te brengen. Dat voorstel zou goed over kunnen komen bij de Westeuropeanen, die er bij de Verenigde Staten op hebben aangedrongen, af te zien van een onnodige opvoering van de wapenwedloop.

Reagan is de laatste weken fel aangevallen op zijn uitspraken dat een beperkte kernoorlog in Europa mogelijk is. Tijdens de redevoering kan hij de vrees voor een kernoorlog in WestEuropa geheel of gedeeltelijk wegnemen. Reagans opmerkingen over de mogelijkheid van een beperkt nucleair conflict met de Sovjet-Unie vielen samen met een golf van protesten tegen kernwapens in diverse Europese hoofdsteden. Komende zaterdag wordt in Amsterdam een manifestatie gehouden tegen de kernwapens in Europa, waar naar verwachting ruim 100.000 mensen aan meedoen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„Kernarsenaal tot nul terugbrengen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken