Bekijk het origineel

BREZJNJEV VOOR DE KEUS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

BREZJNJEV VOOR DE KEUS

3 minuten leestijd

Ongetwijfeld bevat het voorstel van Reagan om met de Russen te willen onderhandelen over vermindering en uiteindelijke afschaffing van de Euroraketten een flinke scheut propaganda. Maar om daarmede zijn gehele voorstel af te doen en het in de prullenbak te gooien is goedkoop. Te goedkoop, dat riekt minstens naar evenveel propaganda.

Wie werkelijk bevreesd is voor de gevolgen van de wapenwedloop en de intensiteit waarmede deze gevoerd wordt, zal elke gelegenheid aangrijpen, die tot een afremmen daarvan zal kunnen leiden.

En waarom zou dat met het voorstel van Reagan niet het geval kunnen zijn? Of is onze afkeer van de Amerikanen reeds zo groot geworden, dat we niet eens meer bereid zijn om hun voorstellen te ovenwegen? Is alles wat Washington komt onredelijk en slechts wat uit Moskou komt aanvaardbaar? Daar lijkt het aardig op, wanneer we vandaag het IKV bij monde van Mient Jan Faber horen reageren.

Ongewoon snel heeft de Sovjet-Unie op Reagans voorstel gereageerd. Ook ongewoon fel heeft het zijn voorstel afgewezen. Daardoor wordt de indruk gewekt dat Reagan met zijn voorstel de Sovjet-Unie meer heeft getroffen, dan het haar lief is. Dat dit het geval is, blijkt uit het moment waarop de Amerikanen hun voorstel hebben gelanceerd. Het dwingt Brezjnjev in een defensieve positie ten aanzien van de Westduitse bondskanselier Schmidt, die hij zondag a.s. hoopt te ontmoeten.

Brezjnjev weet heel goed, dat slechts Schmidt in staat is om Washington tot intensief overleg met de Sovjet-Unie te dwingen. De stap van Reagan heeft nu dit streven doorkruist. Want Schmidt die een voorstander is van hetgeen Reagan gedeponeerd heeft is nu degene die Brezjnjev kan confronteren met een redelijk klinkend voorstel.

Daarmede ziet Brezjnjev zich plotseling voor een nieuwe situatie geplaatst. Zag zijn komende bezoek aan Bonne er zonnig uit door de vage houding van Washington ten aanzien van vredesbewegingen in Europa, plotseling blijken de Amerikanen minder vaag dan aangenomen werd. Plotseling hebben ze het initiatief aan zich getrokken en is het woord nu aan Moskou.

Het is een illusie te denken dat nu tegelijkertijd resultaat geboekt^ kan worden. Daar is geen sprake van. De grote verdienste van Reagans voorstel is echter, dat voor het eerst de Amerikanen nu met een voorstel komen, waarin in vergaande mate rekening gehouden wordt met de positie die Europa in de machtsstrijd tussen de supermachten inneemt. Van het verloop van het gesprek tussen Schmidt en Brezjnjev zal het afhangen of ook de SovjetUnie bereid is die positie te honoreren.

In Bonn zal duidelijk worden of de vredesduif waarmede de Sovjet-Unie zich zo graag wil tooien, werkelijk een vredesduif is, of, een vraatzuchtige aasgier, die slechts wacht op de dood van zijn slachtoffer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

BREZJNJEV VOOR DE KEUS

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken