Bekijk het origineel

Spanje heeft behoefte aan een sterke leider

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spanje heeft behoefte aan een sterke leider

uur Calvo Sotelo staat voor zware opdracht

4 minuten leestijd

De belangstelling voor Franco schijnt in Spanje niet toe maar af te jnemen. Wel bestaat er in Spanje in vrijwel alle rechtse en centrumgroeperingen een categorie mensen die Franco als een groot figuur uit de Spaanse gor schiedenis beschouwen en die daardoor in de verleiding komen aan zulke demonstratfes deel te nemen. Bij socialisten en communisten daarentegen overheersen nog steeds de wraakgevoelens tegen Franco, hun erfvijand.

Uitgehold prestige

Men moet niet vergeten dat de 'manifestatie tegen de atoomraketten die een week tevoren in Madrid gehouden werd, niet minder dan 600.000 deelnemers trok. Dit waren linkse pacifisten; het gevaar dat Spanje bedreigt komt waarlijk niet alleen van rechts.

In deze situatie vragen ook de ontwikkelingen binnen Spanje's grootste partij, de UCD, de aandacht. Van 1976 tot januari 1981 is de UCD-leider Suarez minister-president geweest, zonder dat zijn partij ooit'over de absolute meerderheid in het parlfement heeft beschikt. Behalve minister-president was hij tevens president van de UCD, van zijn partij. Hij was dus bij uitstek een nationale figuur, wiens positie in Spanje men misschien enigszins kan vergelijken met die van Helmut Schmidt in WestDuitsland. Hij was belangrijk voor de nationale stabiliteit en dat heeft Spanje in deze jaren wel nodig gehad, nu het zo'n moeilijke overgang doormaakt naar een democratisch bestuur. Het streven naar autonomie, dat vooral onder de Basken en Catalanen z'o sterk is, maakt'het bezit van een krachtige leider dubbel noodzakelijk. Het is jammer dat het prestige van dit leiderschap langzamerhand is uitgehold. ;fi*???S ' De UCD bestaat uit drie vleugels, een/liberale, een christen-democratische en een sociaal-democratische vleugel. Suarez behoort tot de sociaal-democratische vleugel, dat wil zeggen, tot de meest linkse. (Men moet deze sociaal-democraten niet verwarren met de grote socialistische arbeiderspartij die veel marxistischer is; deze partij wordt geleid door Felipe Gonzalez.)

Grote invloed

Begin dit jaar is er een eind gekomen aan de stabiliserende functie van Suarez. Zijn beleid, werd onzekerder, waardoor zijn prestige als premier zor danig geschaad werd dat-hij niet meer te handhaven viel. Hij werd als premier Vervangen door Leopoldo Calvo Sotelo. Calvo Sotelo stond echter nog niet in zo'n hoog aanzien dat hij tegelijk ook tot voorzitter van zijn partij gekozen kon worden. Dit,voorzitterschap werd toevertrouwd aan een derderangs figuur, aan Rodriguez Sahagan. De invloed van Calvo Sotelo is echter in de loop van dit jaar steeds toegenomen zodat hij behalve minister-president nu ook tot president van zijn partij gekozen is, evenals Suarez vroeger. Zal Calvo Sotelo ook zo'n grote invloed uitoefenen in Spanje als Suarez?

Hij is vooral ecorioom en hij is niet aangesloten bij één van de drie officiële stromingen binnen de UCD. Dat wil zéggen dat hij een middenfiguur is, een stuk rechtser dan Suarez. Door de linkse pers wordt dit natuurlijk hevig betreurd. Calvo Sotelo blijkt een bekwaam staatsman te zijn, want hij heeft het al een jaar lang volgehouden in het moeilijk bestuurbare Spanje. De aanhangers van Calvo Sotelo kwamen te staan tegenover die van Suarez of met de benaming die de Spaanse pers eraan gaf: de Calvosote* listen tegen de Suaristen. De Suaristen hebben zo lang mogelijk verhinderd dat Calvo Sotelo ook partij-president werd. Nu is dat erdoor gegaan; Calvo Sotelo die reeds lang ministerpresident was is nu ook president van de UCD. Suarez beschouwde dit als zo'n grote nederlaag voor zijn persoonlijk gezag dat hij zich uit het partijbestuur terugggetrokken heeft; men verwacht zelfs dat hij uit de hele partij zal terugtrekken. Hoe Spanje zich verder zal ontwikkelen is nog niet duidelijk. Het is te hopen dat er onder Calvo Sotelo een grotere stabiliteit zal komen, maar het is jammer dat hij nog steeds zoveel tegenstanders heeft zowel in het land als in de partij;

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Spanje heeft behoefte aan een sterke leider

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken