Bekijk het origineel

_ Glemp f el tegen p anti-stakingswet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

_ Glemp f el tegen p anti-stakingswet

Regering geeft gehoor aan oproep

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De rooms-katholieke primaat van Polen aartsbisschop Jozef Glemp, tieeft het parlement in een brief dringend verzocht geen wet aan te nemen waarbij stakingen worden verboden of waarbij de regering buitengewone macht wordt verleend. Dit om conflicten te vermijden, aldus is gisteren door kerkelijke functionarissen bekendgemaakt.

De primaat zou ook brieven hebben gezonden naar de leider van de vakbond Solidariteit. Lech Walesa, en naar premier en partijleider generaal Wojciech Jaruzelski. Hij roept hen op de dialoog te hervatten en geschillen te vermijden.

Ondertusseh is de onafhankelijke vakbondsfederatie gisteren scherp aangevallen in de Poolse nieuwsmedia. De legerkrant „Zolnierz Wolnosci" bestempelde Walesa als een ,,grote leugenaar" en „de gek die uit is op een burgeroorlog". Het is de eerste keer, sinds hij tijdens de stakingen van augustus 1980 leider werd van Solidariteit, dat Walesa's integriteit in twijf"l wordt getrokken. dom. Hfj drëigdè^'töëh'met èeri'%lgemene staking wanneer de regering het parlement zou aanmanen een wetsontwerp, dat stakingen verbiedt, aan te nemen.

Het officiële Poolse persbureau PAP heeft gisteravond bekendgemaakt dat de ISc en 19c zittingen van het Poolse parlement 15 en 16 december en 21 december zullen plaatsvinden en'niet zullen gaan over een ontwerpwct voor uitzonderingsmaatregelen. Deze maatregelen zouden antistakingsstappcn betreffen.

Volgens PAP zal de 18e zitting op 15 en 16 december gewijd zijn aan een bespreking van de ontwerpvakbondswet. Hierin zou het parlement de bevoegdheid krijgen het stakingsrecht voor drie maanden buiten werking te stellen. Daarnaast zal het parlement, volgens PAP, een verslag krijgen van de regering over de perspectieven van de ontwikkeling in het openbaar onderwijs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

_ Glemp f el tegen p anti-stakingswet

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken