Bekijk het origineel

Rotterdamse graanmarkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rotterdamse graanmarkt

FINANCIËN EN ECONOMIE

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — De vroeg ingetreden en strenge winter heeft de vraag naar de veevoeder gondstoffeh plots gestimuleerd. Er waren diverse mengvoederbedrijven geïnteresseerd, vooral die aan smal water zitten wat gauw dichtvriest.

(Overzicht door fa. A. Makkreel)

-USA maalmais werd regelmatig af binnenlands en Rotterdams pand gekocht. Voor een syomende partij mais was ook wel belangstelling. Gerst is er niet veel meer te koop op het moment en de vraagprijzen waren nogal wat • hoger. In haver gebeuren mondjesmaat wat zaken terwijl voor tarwe de prijzen sterk aantrokken.

Op de veekoekenmarkt waren de activiteiten ook wat groter en er waren wat moeilijkheden nu de aankomst van enkele boten met cocos en palmprodukten later blijkt te zijn dan verwacht. Hierdoor ontstond er een run op de schaarse loco posities dieal snel stijf in prijs aantrokken.

Al met al is de handel beslist niet ontevreden over de omzetten. De US dollar trok door alle politieke verwikkelingen deze week aan. Maandag na de affaire in Polen stond de dollar op ƒ2,55 en is nu teruggekomen op ƒ 2,4925. Toch nog een stand waar rekening mee te houden viel.

Loco

Cocosschilfers loco zijn dus heel wat duurder geworden en ook een gewachte boot was dra uitverkocht. Voor januari aankomende posities vraagt men eveneens reeds een premie. Op aflading zijn de noteringen met twee maanden terug zeker ƒ 3,— opgelopen. Cocosschrootpellets zijn ook niet meer zo goedkoop en de prijs van het schroot benadert de schilfersprijs al een heel eind.

Lijnschilfers brengen voor disponibel hoge premies op. Januari/maart •blijft relatief goedkoop; hierop is echter nog niet zo veel gebeurd. Lijnschroots en pellets blijven in verhouding erg geschikt te koop.

Onveranderd
Maisgluten waren gezocht voor binnenr en buitenland. Dit had direct tot gevolg dat disponibel en boten sterk aantrokken. Op januari/maart had dit eveneens grote invloed en de handel was levendig. Palmpitschilfers trokken aan door de schaarse cocospositie. Soyaschroot noteerde nagenoeg onveranderd. Er is nog wel wat weg te werken van oude voorkopen zodat de handel in soyaschroot in rustig vaarwater bleef.

Tapioca is vast met zaken uit aangekomen en gewachte posities. Ook op termijn zijn de noteringen met enkele guldens opgewaardeerd. Lucerne noteert beslist niet lager.

Mais en rijstevoermeel, noteerden praktisch gesproken onveranderd. Molenafvallen zijn vaster met vraag naar loco gries, nu de gluten zoveel duurder zijn geworden.

Hollands pulpbrokjes voor direct zijn alleen deze week-nog af te halen. Voor januari/maart moet een premie van ƒ2,— betaald worden. Er was voor deze positie wel enige belangstelling, temeer aanvragen van buiten (o.a. ^üToTsko) niet zo vlot gehonoreerd konden worden. Ook in Duitsland js men niet zo verkooplustig meer. Blijft de USA pulppellets op januari/maart op een nog interessant niveau. De te. verkopen kwantums vallen hier echter tegen. Citrus blijft nog concurrent, hoewel de prijzen ook hier danig zijn aangetrokken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 december 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Rotterdamse graanmarkt

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 december 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken