Bekijk het origineel

Hoeksche Waard ook op aquarel vastgelegd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hoeksche Waard ook op aquarel vastgelegd

Kunstenaar Burgerhout overleden

3 minuten leestijd

ROTTERDAM Burgerhout heeft in — De in augustus vele aquarellen het van dit jaar overie- beeld van „zijn" den kunstenaar Jan Rotterdam vastge-

legd. Dat werk ""—""• —-I droeg het kenmerk ! van eenvoud en toe
Arent van Lierstraat

30.79.
I gewijde aandacht I voor de stad en I naar omgeving I waaronder de I Hoeksche Waard I zoals hij die zag. j Van 10 tot en met

15 november werd

I van zijn werken in 16» I de Rotterdamse archiefwinkel een ten

toonstelling gehou
in jonge Rotterdamse kunstenaars als Jan Goedhart, Cees Franse, Charles Kemper, Louis van Roode en Ed van Zanden samenwerkten. Deze groep maakte zich niet zozeer sterk voor een nieuwe kunstrichting, wat hen bond was de opvatting dat men niet moest toegeven aan de modieuze non-figuratieve trend van die tijd. Samen met ._ leden van de „Ar- ,„^1. cnn-cic wncgaa gus"groep nam Bur- de opdracht die congerhout deel aan vele frontatie tussen het • dam en omgeving.

Sinds 1939 werkte Jan Burgerhout regelmatig voor de prentenverzameling van het gemeentearchief Rotterdam. In opdracht van het gemeentearchief maakte Burgerhout vele aquarellen van Rotterdam en omgeving. Dorpen in de Hoeksche Waard, woonkernen in de omgeving van de stad maar ook'het centrum en de 19e eeuwse wijken als het Oude Westen, het Oude Noorden en Katendrecht zijn door hem vastgelegd.

Inspiratie

Van de veranderingen in de sfeer van de stad was Burgerhout een goed verslaggever. Toen Rotterdam in het begin van de jaren zestig een aanvang maakte friet" de uitbouw van dé havens in het Europoortgebied kreeg Burgerhout te zamen met enkele collega's oude cultuurlandschap en de moderne techniek vast te leggen. Dat ruwe proces heeft hij in krachtige beelden neergezet.

De duizenden prenten en afbeeldingen van Rotterdam welke in het gemeentearchief bewaard worden inspireerden Burgerhout tot de samenstelling van het boek „Rotterdam Heden naast Verleden". Met behulp van oude afbeeldingen van de getekend hadden. Op dezelfde plaats schetste hij de stad zoals die er vandaag de dag uitziet. Aan de hand van de prenten van Burgerhout kan men zich van het heden terug laten voe-, ren naar het verleden.

Woest

Naast zijn w'ërk iü^ Rotterdam schilderde'^ Burgerhout graag en ,; veel in Bretagne. Het landschap met zijn sterke contrasten, zijn volle kleuren en heldere licht fascineerde hem. Samen met zijn collega Ad Kikkert trok hij er sinds 1968 elk jaar : naar toe. Bij voorkeur werkten zij in de streek rond Carnac en het schiereiland Quiberon met zijn v^oeste kusten. In vele aquarellen heeft Jan Bürgerhout het steeds wisselende karakter van het landschap in Bretagne gevangen.

Ook van het werk dat stad localiseerde hij daar tot stand kwam de plaats waar lang was een deel op de geleden kunstenaars tentoonstelling te behet beeld van de stad zichtigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Hoeksche Waard ook op aquarel vastgelegd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 december 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken