Bekijk het origineel

Weinig zon en overschot aan regen in het afgelopen jaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Weinig zon en overschot aan regen in het afgelopen jaar

Temperatuur in voorjaar op recordhoogte

3 minuten leestijd

Het meteorloglsche jaar (berekend over de vier volle seizoenen) heeft als grootste afwijking te zien gegeven een bijzonder klein aantal uren zonneschijn en een te groot overschot aan regenwater.

Het KNMI registreerde in De Bilt 1322 uren zon en dat is maar liefst 192 uur minder dan normaal. Wij moeten terug naar het jaar 1937 voor een nog kleiner aantal uren zonneschijn. Vooral het voorjaar en de zomer waren in dat opzicht erg „gierig". Dat het ook een nat jaar is geworden — gemiddeld over het hele jaar 118 mm regen meer dan normaal en plaatselijk een totaalsom boven de 1000 mm — vond voornamelijk zijn oorzaak in de record-natte maart — 181 mm te Nieuw Amsterdam (Dr) en de op één na natste oktober van deze eeuw. April en augustus daarentegen waren vrij droge maanden.

De winter 1980-'81 gedroeg zich niet noemenswaard winters. Pas in de laatste februariweek kon men zich hier en daar en voornamelijk in het noorden van het land op de gladde ijzers wagen maar veel stelde het niet voor. T januari gaf een uitschieter te zien:-12,5 graden.

Groeizaam

Dat het voorjaar vroeg en groeizaam was kon niet direct worden toegeschreven aan de enorme regenval in maart maar meer aan de hoge nachttemperaturen. Hier en daar lag de gemiddelde temperatuur op recordhoogte waardoor de natuur heel vroeg in actie kwam. Het venijn zat 'em ook hier in de staart: op 23 april werd het hele land met een laagje sneeuw bedekt waarop een koude schadelijke aprilnacht volgde met te Wageningen, een minimum van -6 graden.

Mei was weer een mooie groeizame maand zodat het voorjaar in zijn totaliteit ook bij de land- en tuinbouw een ruime voldoende kreeg.

De zomer begon niet al te warm: de De Bilt Werden 79 uren te weinig zon geregistreerd en de echte mooie zomerdagen bleven uit. In de nacht van 13 juni heeft het zelfs nog aardig gevroren. In juli en augiistus werd echter het een en ander goedgemaakt: er werd duidelijk een zoimiger koers gevaren, Oostenrijk en Zuid-Duitsland kampten met overstromingen maar bij ons was het redelijk vakantieweer. De warmste dag werd 9. juli gemeten met 31,5 graden op het vliegveld Volkel. Toch bleef het aantal warme dagen opnieuw kleiner dan normaal — dit al vanaf 1976 — en gaf de zomer in De Bilt 105 uren te weinig zon. Wanneer dat in 1982 eens wat beter zou kunnen worden — meer zon en meer echte zomerdagen — dan loont

Een overschot aan regen in het afgelopenjaar het zeker een vakantie in eigen land door te brengen.

Oktober te nat

De herfst was in zijn geheel niet slecht. September had een aantal mooie vrije warme zonnige dagen en ook november deed het niet zo slecht. Alleen oktober sprong uit de band met enorm veel regen. Velsen kwam op 289 mm, normaal rond 80 mm aldaar. De op 1932 na natste wijnmaand van deze eeuw. 6 oktober was een rampdag waarbij als gevolg van hevige buien met onweer en windhozen een NLM-toestel neerstortte bij Moerdijk. Samenvattend een somber en nat

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 december 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Weinig zon en overschot aan regen in het afgelopen jaar

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 december 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken