Bekijk het origineel

Doe het zelf, maar dan wel veilig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Doe het zelf, maar dan wel veilig

Haastige spoed is hier zelden goed

6 minuten leestijd

Je hebt doe-het-zelvers die, als het moet, zelf een heel huis neerzetten. Maar er zijn er ook die met een hamer, een spijker en een muur een hele avond zoet zijn. Het hangt er maar van af met hoeveel linkerhanden je geboren bent. Een feit is wel dat steeds meer mensen zich op het doe-het-zelf-pad begeven. We hebben een stuk meer vrije tijd dan vroeger maar ook een stuk minder geld om de vakman bij elk klusje te roepen. De doe-het-zelf-markt beleeft dus een bloeiende periode en de doe-het-zelver kan kiezen uit een reusachtig assortiment aan apparaten, gereedschappen en materialen. Een nare bijkomstigheid is, dat er nogal eens wat mis gaat. Toch zijn juist in de doe-het-zelf sfeer de meeste ongelukken te voorkomen.

Op het gebied van elektriciteit zijn de activiteiten van de doe-het-zelver aan banden gelegd. Een doe-het-zelver mag wél een lamp ophangen, een twee-aderig snoer repareren, een kapotte schakelaar verwisselen en een niet-geaard stopcontact vervangen. Maar voor karweitjes aan de vaste installatie is hulp vereist van de vakman, de erkende installateur. De kans dat het fout gaat, door onbekendheid met dit werk, is te groot. Er zijn gemeenten die een voorlichtingscursus organiseren over elektriciteit. Informeer er eens naar in uw gemeente.

De laatste tijd gebruiken we steeds meer apparaten die op elektriciteit werken. Een aardlekschakelaar is dan ook geen luxe meer. Deze schakelt automatisch de elektriciteit uit als men in aanraking komt met een defect apparaat waarvan de buitenkant onder spanning staat.

Hebt u een verlengsnoer nodig, neem dan stevig rond snoer. Geen plat tweeaderig snoer.

Elektrisch gereedschap

De wet stelt geen eisen aan de veiligheid van hobby of doe-het-zelf gereedschap. U moet dus zelf opletten bij de aanschaf. Dubbele isolatie maakt een apparaat elektrisch veilig en is herkenbaar aan een teken op het apparaat. Ook het KEMA-keurmerk garandeert een goede elektrische veiligheid. Bij het Veiligheidsinstituut en de Arbeidsinspektie is een lijst met goedgekeurd gereedschap gratis verkrijgbaar.

Extra gevaarlijk is het werken met elektrisch gereedschap en looplampen in mogelijk vochtige ruimten, zoals kelders, putten e.d. Werk dan alleen met handgereedschap en zaklantaarns.

Bij gebruik in hardsteen en beton is een klopboormachine nodig. Vanwege de robuuste uitvoering is zo'n boormachine ook beter geschikt voor het gebruik met cirkelzaag en andere hulpstukken. Zet de boor in de boorkop altijd vast met de speciale sleutel. Met een scherpe boor werkt u niet alleen sneller maar ook veiliger, omdat een botte boor kan breken en wegschieten. Klem losse werkstukken zoveel mogelijk in een bankschroef of boorklem.

Wilt u een gaatje in een tegelwand boren, maak dan eerst een punt door een zachte tik met de hamer op een spijker of centerpons. Zo voorkomt u wegglijden van de boor. Ook kunt u een stukje crêpeband, dat u eerst op de tegel plakt, van een kruisje voorzien en daarop gaan boren.

Zagen

Gebruik nooit een handcirkelzaag zonder spouwmes. Zonder spouwmes kan een zaag vastlopen en uit het hout springen. Belangrijk is ook een beschermkap die het zaagblad zoveel mogelijk omsluit. Deze cirkelzagen zijn eigenlijk niet geschikt om als tafelmachine te gebruiken, Wees altijd bedacht op een onverwachte spijker of kwast in het hout. Zorg dat het zaagblad scherp is, anders ontstaat er warmteontwikkeling.

Controleer bij een handslijpmachine of het toerental dat op de schijf of borstel staat gelijk is aan dat van de machine. Laat de machine eerst even onbelast lopen om mogelijke gebreken te ontdekken. Wegvliegende metaaldeeltjes (vonken) kunnen brand veroorzaken en ogen kwetsen. Let daarom op brandbare spullen in de omgeving en draag een veiligheidsbril.

Werk ook bij een vaste slijpsteenmachine met een veiligheidsbril. Draag liever geen handschoenen. Doe das of ringen af. Deze kunnen door de machine gegrepen worden. Kijk of het toerental van slijpsteen en machine overeenkomen. De machine mag nooit meer toeren maken dan op de steen staat aangegeven. De beschermkap moet de steen zoveel mogelijk omsluiten. Stel de leunspaan hoog en zo dicht mogelijk op de steen af. Voer de druk op het werkstuk langzaam op, maar niet te hoog.

Agressief

Zet altijd een veiligheidsbril op en trek vloeistofdichte handschoenen aan. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Zorg voor een goede ventilatie. Gebruik bij voorkeur kunststofflessen, die kunnen niet breken. Trichlooretheen (tri), perchlooretheen (per), tetrachloorkoolstof (tetra) en afbijtmiddelen, veroorzaken voor de gezondheid schadelijke dampen die niet brandbaar zijn. Benzine, terpentine en alcohol zijn niet zo schadelijk, maar vluchtig en zeer brandbaar. De dampen van deze vloeistoffen kunnen te zamen met lucht een explosief mengsel vormen. Elektrische apparaten (bijv. een koffiezetautomaat) kunnen deze dampen doen ontsteken. Bestrijdingsmiddelen tegen insekten en onkruid zijn zeer giftig. Ook de afbijtmiddelen en gootsteenontstoppers zijn zeer agressief. Ze kunnen oog- en huidaandoeningen veroorzaken. Bij een ongeval met huid of ogen zo vlug mogelijk afspoelen met veel water.

Een schroevedraaier moet goed in de schroefkop passen. Dus niet te dik of te dun. De onderkant moet vlak zijn. Houd het werkstuk nooit in de hand tijdens het schroeven.

Gebruik een steekbeitel voor het maken van inkepingen en glad afwerken van kleine gezaagde vlakken. Sla alleen op het heft (handvat) van de beitel. Bij voorkeur met een houten hamer. Beweeg de beitel steeds van u af en zorg dat de hand, waarmee het werkstuk vastgehouden wordt, zich steeds achter de beitel bevindt.

De steel van een hamer moet altijd vast in de kop zitten door middel van een wig of een spie. Dat geldt ook voor een bijl. Gebruik bij het bewerken van gehard staal en steen een „zachte" hamer van lood, rubber of plastic, om wegspringende splinters te voorkomen.

Afbranden en ontvetten

Verwijder de verf binnenshuis bij voorkeur niet door afbranden. Zorg in ieder geval voor een goede ventilatie en haal de ruimte zoveel mogelijk leeg. Gebruik een afbrander nooit op schrootjeswanden of plafonds in verband met extra brandgevaar door kieren, spleten, dun hout, enz. Afbijt- en ontvettingsmiddelen, bijv. ammonia, zijn vaak agressief voor huid en ogen, terwijl inademing van de dampen zeer schadelijk kan zijn. Kijk dus uit voor uw ogen en huid. Zet een raam open, trek handschoenen aan en gebruik zonodig een veiligheidsbril. Zorg dat de kinderen er niet bij kunnen. Een bus verfafbijt voorzichtig openen, er staat meestal druk op. Pas op met waakvlammen van geisers e.d. want de dampen van deze stoffen zijn vaak zeer brandbaar en explosief. Schrijf altijd op de fles wat er in zit en berg hem meteen na gebruik op.

Door nat behang en een natte vloer kan men bij aanraking met een contactdoos een gevaarlijke elektrische schok oplopen. Vooral bij metaalfolie als behang is oppassen de boodschap. Schakel daarom van te voren de stroom uit. Mors geen plaksel op de trap en de vloer in verband met het gevaar van uitglijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 januari 1982

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Doe het zelf, maar dan wel veilig

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 januari 1982

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken