Bekijk het origineel

. VEEN-voorstel: gas tegen steenkolenprijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

. VEEN-voorstel: gas tegen steenkolenprijs

Elektriciteitsprijs belaagt onze industrie

2 minuten leestijd

ARNHEM — De VEEN, de hereniging van exploitanten an elektriciteitsbedrijven in 4ederland, lieeft aan minister !"erlouw van Economische za:en voorgesteld om de vier milard kubieke meter gas, die de lektriciteitsbedrijven extra noeten gebruiken, beschikbaar e stellen tegen de prijs van kosn. Dit om soelaas te bieden an de grootverbruikers in de ndustrie, die in ons land veel neer voor de elektriciteit moeen betalen dan hun concurrenen in het buitenland.

Tijdens een gisteren gehouden «rsconferentie in Arnhem, vertelde e heer J. van- Zanden, voorzitter van e tariefcommissie van de VEEN, dat it de enige manier is om de basisinustrieën in ons land weer in een goee concurrentiepositie te brengen met et buitenland. De Nederlandse elekriciteitstarieven zijn momenteel de :oogste in Europa. Dat wordt verooraakt door het feit dat Nederland oor 80 procent dure brandstoffen, lie en gas, gebruikt voor de opweking van energie. In veel van de ons mliggende landen is men al in het egin van de jaren zeventig begonnen met het bouwen van centrales die goedkope brandstoffen kunnen gebruiken. Het gaat daarbij met name om kernenergiecentrales en ook kolencentrales. Daardoor is bij onze grootste concurrent Duitsland het aandeel van de twee dure brandstoffen teruggelopen tot 25 procent, ook in Frankrijk is dat maar 25 procent, in Engeland zelfs maar 15 procent.

Grote verschillen

Dit leidt tot een groot kostenverschil in de elektriciteitsopwekking. Bij het gebruik van olie als brandstof of het aan de olieprijs gekoppelde gas kost een kilowatt/uur elektriciteit 16,5 cent. Worden kolen gebruikt dan is dat drie cent minder, terwijl bij het gebruik van kernenergie de kosten maar 12 cent bedragen. De gevolgen , van deze> ongunstige • verhoudingen., komen hard aan voor onze industrie. Dat geldt met nanie voor de grootverbruikers, omdat hun concurrenten in het buitenland vaak nog speciale contracten hebben met kolen- en kerncentrales. In ieder geval staat wel vast dat de „giganten" in Duitsland minstens enkele centen per kilowatt/uur minder betalen dan in ons land. Wat dat kan betekenen vertelde de heer Van Zanden ons na afloop van de persconferentie. Bij Estel was berekend dat als de Hoogovens voor hetzelfde tarief elektriciteit hadden kunnen betrekken als hun toenmalige partner Hoesch, het verlies over '81 honderd miljoen gulden lager geweest zou zijn.

Enig alternatief

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 februari 1982

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

. VEEN-voorstel: gas tegen steenkolenprijs

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 februari 1982

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken