Bekijk het origineel

Tegenstand kerkelijk vredeswerk in DDR

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tegenstand kerkelijk vredeswerk in DDR

Oproep steun regeringspolitiek

2 minuten leestijd

BERLIJN (DDR) — De Oostduitse jeugdorganisatie FDJ (Frêle Deutsche Jugend) is dinsdag een campagne begonnen die ten doel heeft de bereidheid van de jeugd tot militaire verdediging op te vijzelen. Vooral de Evangelische Kerk en kerkelijke jongeren hebben de laatste tijd ervoor gepleit dat de vrede zonder wapens gesticht moet worden.

In het kader van de FDJ-actie onder het thema „De vrede moet verdedigd worden - de vrede moet bewapend zijn" worden plaatselijke ledenvergaderingen gehouden. Leidraad hierbij is dat socialisme en vrede wezensgelijk zijn en dat economische vooruitgang niet mogelijk is zonder een defensie met wapens. FDJ-leden moeten „nog actiever kunnen deelnemen aan de verwezenlijking: van de vredesstrategie van het socialisme".

Ruim 4.000 jongeren, voornamelijk uit kerkelijke hoek, hebben vorig najaar gepleit voor invoering van een alternatieve dienstplicht, die in ziekenhuizen, bejaardentehuizen enz. vervuld zou kunnen worden.

Gewaarschuwd

Dit streven werd door de overkoepelende Bond van Evangelische Kerken in de DDR ondersteund. De synode van de bond had vorig jaar, in navolging van de Wereldraad van kerken, in een verklaring gewaarschuwd tegen de bedreiging van de vrede. Daaronder verstond de bond onder meer de militarisering van de Oostduitse maatschappij.

Ook de Oostduitse Christendemocratische Union (DDR-CDU) heeft een bijeenkomst aan de defensie gewijd. Doel ervan was „de bewapende dienst voor het socialisme" te propageren als „een legitieme vorm van de dienst voor de vrede". Partijvoorzitter Gerald Getting verklaarde te Burgscheidungen dat de bevolking van de DDR massaal achter de vredespolitiek van de regering staat.

Hij ging niet direct in op de kerkelijke vredesactiviteiten in de DDR. Verwijzend naar een kerkelijk voorstel om vredesopvoeding op school te onderwijzen, zei Götting dat zo'n programma in de eerste plaats moet streven naar praktische daden voor de vrede. Hieronder verstond hij de steun aan de defensiepolitiek van de DDR.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 februari 1982

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Tegenstand kerkelijk vredeswerk in DDR

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 februari 1982

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken