Bekijk het origineel

Meerderheid Portugezen] tegen legalisering abortus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meerderheid Portugezen] tegen legalisering abortus

Parlement moet over wetsontwerp beslissen

5 minuten leestijd

LISSABON — Zoals In vrijwel de gehele beschaafde wereld is ook iii Portugal de abortusproVocatus actueel geworden. De Portugese regering heeft geen stappen genomen om de abortus te legaliseren. Maar er komt toch een wetsontwerp in behandeling. Dit is te danken aati, liever gezegd te wijten aan, de communistische kamerfractie. Deze heeft het initiatiefvoor»' stel ingediend dat nu behandeld moet worden.

De communistische partij is de enige grote partij die een blocque voor abortus is en zij verwacht vermoedelijk bij de Portugese vrouwen en bij het volk in het algemeen hierdoor aan populariteit te winnen. Er is veel kans dat het communistische wetsontwerp verworpen zal worden. De voorstanders ervan zijn vrij beperkt in aantal en in het laatste nummer. van het weekblad Tempo uit Lissabon stond dan ook: „Abortus - De Portugezen zijn er tegen".

Tempo schrijft dat het plegen van abortus door het Portugese wetboek van strafrecht wordt'aangemerkt als een misdaad. Deze bepaling stamt uit de vorige eeuw maar het ziet er nog niet naar uit dat zij door het parlement zal worden ingietrokken. Dat verhindert niet dat er in Portugal vrij veel abortus gepleegd wordt, Ulegaal ^an. Er worden zelfs statistieken van opgesteld, maar omdat het aantal moeilijk is na te gaan vanwege de strafbaarheid, zijn die uiterst onnauwkeurig. Het aantal gevallen wordt op ruim 200.000 per jaar geschat. ''

Mening bisschoppen

Behalve de communistische fractie is er een grote instelling die de abortus er door wil drijven. Dat is het Natioanle Comité voor de Abortus en de Geboortebeperking. Er begint in Portugal ai wat begrip voor abortus te komen. Ook bij het liberale weekblad Tempo. In het laatste nuhmmer vroeg men zich al af wat de rechten van de vrouw zijn in dit opzicht. Tempo had ook een paar buitenlandse geleerden geraadpleegd en die zijn meestal progressiever dan de Portugezen in dit opzicht.

Natuurlijk is het Portugese episcopaat tegen de abortus gekant. De bisschoppen hebben daar een heel merkwaardige motivatie voor. Zij hopen dat „het gezond verstand van de vertegenwoordigers van het Portugese volk zal zegevieren, en dat Portugal, dat een pionier geweest is in de afschaffing van de doodstraf, zich niet zal behoeven te schamen voor de schending van het .respect voor de heilige waarde van het menselijke leven". In deze ellenlange zin wordt dus geconstateerd dat Portugal een van de eerste landen was die de doodstraf afschafte uit respect voor het menselijke leven. Nu behoren de Portugezen opnieuw respect te hebben voor dat' leven en het niet weg te nemen al voor de geboorte." Deze redenering past meer in een humaan en humanistisch kader dan dat ze berust op een christelijke gedachtengang. Maar het is toch nog gelukkig dat de bisschoppen tegen zijn.

Wijnig voorstanders

Tempo schrijft ook over de verhouding in het buitenland; het meent onder andere te weten dat president Reagan een groot debat wil laten houden in de senaat over het menselijk leven en dat hij beoogt de abortus en een aantal voorbehoedsmiddelen te verbieden.

Enkele kamerleden hebben geprobeerd het communistische voorstel bij voorbaat te torpederen door het niet voor behandeling geschikt te verklaren. Dit op grond van artikel 25 van de grondwet waarin bepaald wordt: „Het menselijke leven is onasmtastbaar". De leiders van de grote partijen vonden het echter nodig een iets minder nagatieve houding in te nemen, zodat het voorstel in behandeling zal komen. Bijzonder veel kans maakt het niet, want buiten de communistische partij en het bovengenoemde comité zijn er maar weinig publieke voorstanders. • ° T.k. enkele STACARAVANS (6-pers.). Pr. v.a. ƒ2500.-. Evt. met plaats. Tel. 03420-16397. • Uitgeverij Stark-Texel heeft meer dan 100 goede boekenuitgaven voor jong en oudf Ook verkrijgbaar iii de boekhandel. Vraag even ons boekenoverzicht aan. Tel. 02223 - 661. Een voorbeeld: ds. 'J. van Amstel. Getraind en wel? 2e druk, 16.2S. • Liebig HARMONIUM 13 reg., ƒ250.-. 010824650. • CITROEN DYANE 6 (comm.), bj. '77, kl. rood, pr. n.o.t.k. Tel. 018492335.

TE HUUR GEVRAAGD
• Meisje, 21 jr., ^oekt KAMERCs) in Nijkerk. Geen radio en tv. Tel. 05776-156f • T.h. gedeelte van won. vrije in- en uitgang, alle comf., gezicht op Rijn, dichtbij kerk, bossen, bus en winkels. Geschikt voor meerdere fam., kinderen ktinnen vrij spelen. Geen radio of t.v. Z.i.e.h. Bezet van 10/7 tot 21/8. Tel. 08384 - 1317, b.g.g. 08384 • 1083. • Vak. woningruil/verhuur 'met of aan geloofsgenoten? Buro „REFO" bellen, vastbesloten. 0174912815 (v.dKooij). • OUDDOBP (Z.H.) t.h.: st. bung. Vrij voor 24/7 en na 14/8.01819 -17254. • Nog'geen vak. besproken? Informeer eens bij de „VERRASSING". Pension voor groot en klein. Bung, en stacaravans. OosterendTexel. Tel. 02223- 661 of 391.

DIVERSEN
• Heeft u iets met betr. tot Kon. Huis. Ik geef er D.E. punten voor. 0838519160, na 18.00 uur. • In klein rusthuis in Arnhem,' mooie grote kamer, vrijgekomen met algehele verzorging en/of verpleging. Loopafstand kerk Ger. Gem. Kerktelefoon aanw. Geen t.v. Huize Anne Marie. Tel. 085 - 453805, bellen tussen 12.00 en 18.00 • Verpleegkundige heeft nog zonnige ZIT-SLAAPICAMER met badk. voor bejaarde hr. of dame. Voll. verzorging en vervoer aanwezig. Tel. 01107 - 2380. • Dagje uit met de vereniging naar de prachtige Veluwe? Een etentje in IRENE hoort erbij! Rest. „Irene", J. Bostelaar, Elspeet. Tel. 05779- 236 of 832. • Wij maken NAAMBORDEN en naambordjes van goede kwaliteit! Iiil. vrijbl. Ook 's avonds bij,^ Versteegs houtsnijwerk-' plaats, Uddelerveen 103,1 Uddel. Tel. 05770-1416.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Meerderheid Portugezen] tegen legalisering abortus

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken