Bekijk het origineel

Akkoord met VEW blijkt van „rubber*

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Akkoord met VEW blijkt van „rubber*

Duitse orders gaan niet door

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het ziet ernaar uit dat het consortium van VMFStork, RSV en Holec kan fluiten naar orders van de Westduitse Elektriciteitsmaatschappij VEW (Verelnigte Elektrizitatswerke Westfalen) voor de bouw van centrales.

Voorzitter Smit van de Raad van bestuur van Holec heeft woensdag op een'hoorzitting van de vaste Kamercommissie voor Economische zaken gerept van een „rubberen paragraaf" in de overeenkomst van de Nederlandse regering met VEW waarin de orders voor de Nederlandse industrie in beginsel zijn geregeld.

In het kader van de „Spierenburgronde", waarin de verhoging van de Nederlandse aardgasprijzen in exportcontracten zijn beslag kreeg, werd voor maximaal vijftig procent van het Nederlandse aardgas dat VEW zal afnemen een uitzondering gemaakt op de regel van prijsverhogingen.

In ruil daarvoor zegde VEW toe dat zij vanaf 1990 tot de eeuwwisseling gratis elektrisch vermogen beschikbaar zou stellen aan Nederlandse Elektriciteitsmaatschappijen (SEP). Nederland toonde op deze wijze begrip voor het betoog van VEW dat zij in vergelijking met andere Westduitse elektriciteitsproducenten relatief meer aardgas dan steenkool en bruinkool verstookte, en als gevolg daarvan hard getroffen zou worden door een aardgasprijsverhoging

Afgesproken werd dat VEW een met kolen gestookte centrale zou bouwen om aan deze scheve verhouding in de brandstofinzet een einde te maken. Onderdeel van deze overeenkomst vormde de afspraak dat orders van VEW die hiermee verband houden terecht zouden komen bij Nederlandse bedrijven, mits die met concurrerende orders over de brug komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Akkoord met VEW blijkt van „rubber*

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken