Bekijk het origineel

Verkiezingen moeten in El Salvador strijd beëindigen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verkiezingen moeten in El Salvador strijd beëindigen

Rechtse partijen lijken gematigde Duarte weg te vagen

3 minuten leestijd

PRESIDENT DUARTE jaar durende opstand van linkse guerrilla's tegen zijn militaire bewind. Maar met linkse partijen die de verkiezingen boycotten en opstandelingen die dreigen de gebeurtenissen te verstoren, heeft de nu twee maanden durende verkiezingscampagne slechts de kwetsbaarheid van de door de Verenigde Staten gesteunde junta aangetoond.

De rechtse partijen lijken ook op succesvolle wijze gebruik te kunnen maken van de frustraties van de kiezers. Aan de vooravond van de verkiezingen ziet het er naar uit dt de vijf rechtse partijen in staat zullen zijn de christen-democraten van Duarte weg te vagen. De christen-democraten schilderen zichzelf graag af als gematigd en hervormingsgezind.

Amerikaanse en Salvadoraanse functionarissen zeggen te vrezen dat een ruk naar rechts de voornemens van de junta om een aantal hervormingen door te voeren zou dwarsbomen. „Als uiterst rechts aan de macht komt en de hervormingen ongedaan maakt, zullen we te maken krijgen met 300.000 opstandelingen in plaats van 3.000", zei dr. Jorge Bustamante, hoofd van het uit drie man bestaande verkiezingscomité. Bustamante noemt zichzelf politiek onafhankelijk.

Onrechtvaardigheden

De Amerikaanse ambassadeur in El Salvador, Dean Hinton, zei kortgeleden tijdens een persconferentie dat een overwinning van rechts op Duarte nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor de publieke opinie in de Verenigde Staten. De kans zou dan bestaan dat de Amerikaanse bevolking zich tegen de steun van de regering Reagan aan El Salvador zou keren. Maar, zo stelde Hinton, iedere nieuwe regering van El Salvador zou het belang inzien van beëindiging van de vijan-. delijkheden.

Guillermo Manuel Ungo, een van de linkse leiders in El Salvador, zei tijdens een bezoek aan Washington vorige maand, dat de verkiezingen „een farce" zouden zijn. Volgens links zullen de verkiezingen geen eind maken aan een aantal sociale onrechtvaardigheden in hun land.

Volgens links hebben de door de junta doorgevoerde hervormingen te weinig effect en moeten er meer hervormingen komen. Ook zeggen zij dat Duarte de wreedheden van zijn leger en van rechtse doodseskaders op zijn minst aanvaardt, en er wellicht opdracht toe geeft.

De regering Duarte beschuldigt de opstandelingen op haar beurt van wreedheden. Tot nu toe zijn minstens 32.000 mensen in El Salvador om het leven gekomen, van wie de meesten gewone burgers waren.

Op 28 maart zullen de kiezers een uit 60 leden bestaande grondwetgevende vergadering kiezen, die de macht heeft de grondwet te wijzigen en een voorlopige regering te benoemen, vooruitlopend op de algemene verkiezingen cUe gepland zijn voor 1983.

Uit opiniepeilingen is gebleken dat de christen-democraten en twee van de vijf andere partijen samen waarschijnlijk 90 procent van de stemmen zullen krijgen. Die twee partijen zijn de Partij voor nationale verzoening en de uiterst rechtse Nationale republikeinse alliantie, die bekend staat als de Arena.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Verkiezingen moeten in El Salvador strijd beëindigen

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken