Bekijk het origineel

Moskou kritiseert Reagans voorstel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Moskou kritiseert Reagans voorstel

Westen blij met initiatief VS

2 minuten leestijd

MOSKOU — Op de oproep van president Reagan tot de Sovjet-Unie om over een belangrijke vermindering van het kernwapenarsenaal te onderhandelen heeft Radio Moskou verklaard dat Reagan het bestaande militaire evenwicht ten gunste van de Verenigde Staten wil keren.

De Westduitse bondskanselier, Schmidt, uitte zijn voldoening erover dat de Amerikaanse president vooral de nadruk had gelegd op het belang van het Atlantisch Bondgenootschap. Schmidt legde opnieuw de nadruk op zijn opvatting dat het Bondgenootschap „tegelijkertijd vastberaden moet zijn en open moet staan voor de dialoog".

In Londen begroette het ministerie vgn Buitenlandse zaken „met warme instemming" het pleidooi van Reagan. Functionarissen van de Franse ministeries van Buitenlandse zaken en Defensie zeiden de oproep voor een drastische vermindering van de kernwapens en verdere onderhandelingen eveneens met instemming te begroeten. „Beide supermogendheden moeten voortgaan met praten tot zij dit cruciale probleem hebben opgelost".

Steun van senatoren

De Amerikaanse president betuigde woensdagavond op een persconferentie steun aan een senaatsvoorstel waarin werd opgeroepen tot onderhandelingen over een wederzijdse, controleerbare vermindering van kernwapens. Hij waarschuwde echter tegen een overhaast begin van onderhandelingen en tegen eenzijdige stappen.

Reagan steunde het voorstel van de senatoren Jackson (democraat) en Warner (republikein), dat een bevriezing van het Amerikaanse en het Russische kernwapenarsenaal op gelijke niveaus beoogt. Het voorstel heeft inmiddels de steun van 56 senatoren verkregen.

Geen bereidheid

Radio-Moskou zei dat het beleid van Reagan niet gericht is op ontwapening maar op het geven van een beslissende voorsprong aan de Verenigde Staten op de Sovjet-Unie. Hij „pleitte voor een versnelde uitbreiding van de Amerikaanse strategische bewapening. Pas daarna zal zijn regering met de Sovjet-Unie onderhandelen over de kernbewapening. De verklaring bewijst eens te meer dat Reagan van plan is het strategisch evenwicht te wijzigen en militair overwicht over de Sovjet-Unie te verkrijgen".

Het Sovjet-persbureau TASS heeft donderdag verklaard dat er geen teken is van Amerikaanse bereidheid tot beperking van de kernbewapening ondanks het pleidooi van president Reagan voor vooruitgang bij onderhandelingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 april 1982

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Moskou kritiseert Reagans voorstel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 april 1982

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken