Bekijk het origineel

„Deze epidemie dupeert bonafide marktkooplui

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Deze epidemie dupeert bonafide marktkooplui"

2 minuten leestijd

De zwarte handel mag dan zo langzamerhand niet meer weg te denken zijn, de bestaande markthandelaren zaten allerminst op dit verschijnsel te wachten. De voorzitter van de Centrale vereniging voor de ambulante handel, de heer J. Willemsen, trekt dan ook ongemeen fel van leer tegen de vlooien- en rommelmarktrage.

„Niet alleen de bonafide marktkooplei maar ook de gevestigde handelaren lijden eronder. Vooral de handel in gebruiksgoederen wordt van deze praktijken de dupe", aldus Willemsen die de vlooienmarkten een epidemie noemt.

Van overheidscontrole is nauwelijks sprake. Gemeenten geven volgens hem al te gemakkelijk vergunningen af, in de veronderstelling verkerend dat er een goed doel wordt nagestreefd. „En dat terwijl meestal alleen de organisator zijn zakken spekt". Willemsen vindt het dan ook niet meer dan normaal dat de rommelmarkten, die formeel gezien een bedrijfsmatig karakter hebben, onder de wettelijke voorschriften moeten vallen.

Verder zouden markten uitsluitend door gemeenten moeten worden ingesteld. „Het is onverantwoord dat aan particulieren het initiatief wordt gelaten om dit sociaal-economisch gebeuren te verstoren".

Maatregelen zouden dan wel snel getroffen moeten worden, het succes van bestaande rommel- en zwarte markten werkt nogal aanstekelijk en er worden regelmatig nieuwe aanvragen ingediend. Dreigementen van fiscus en politie worden vrolijk weggewuifd. De manier van werken van organisator Van Kampen van de Beverwijker zwarte markt blijkt aardig bestand tegen „aanvallen van buitenaf" en wordt dan ook ijverig nagevolgd.

Aan Adformatie, weekblad voor reclame en marketing, vertrouwde hij toe: „Ik had voor de standhouders een soort checklist van manieren, waarop ze de controleurs konden ontlopen, zoals: m'n man zit net op het toilet, hij heeft de papieren. Die mensen worden dol in de drukte. Nu zie ik ze niet meer. Ambtenaren werken ook niet graag op zaterdag..."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 april 1982

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Deze epidemie dupeert bonafide marktkooplui

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 april 1982

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken