Bekijk het origineel

Veel minder gasten dan vorig jaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Veel minder gasten dan vorig jaar

Slechts 350.000 buitenlanders

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Bijna 350.000 buitenlanders hebben in het weekeinde van 1 mei ons land bezocht. Tot deze raming kwam het Nationaal bureau voor toerisme (NBT)>op grond van tellingen tussen vrijdagavond en zondagmiddag.

Vorig jaar bezochten 600.000 buitenlanders ons land in het weekeinde van 1 mei, welke dètum toen op vrijdag viel. Het buitenlands bezoek had daardoor drie vrije dagen achtereen en de Nederlanders, vanwege Koningiimedag, hadden er veelal vier achtereen. •^'Evenals in het afgelopen paasweekeinde, toen ongeveer 650.000 buitenlanders ons land bezochten, heeft in het afgelopen weekeinde W. Ruys van de Algemene Nederlandse vereniging van reisbureaus (ANVR) ramingen en tellingen uitgevoerd. Hij kwam, overigens niet namens de ANVR, uit op een lagere raming dan het NBT,, 250.000 tot 300.000 bezoekers.' '

De hotels en pensions in de kust- en bollenstreek waren in Noord- en Zuid-Holland over het algemeen goed tot zeer goed bezet. Amsterdam kwam accommodatie tekort voor de stroom buitenlanders en moest mensen naar elders verwijzen. Van de buitenlandse gasten vormden de Britten met 25 procent de grootste groep. Amerikanen, Fransen en Duitsers hadden elk een aandeel van 15 procent.

De bezetting van de hotels in Rotterdam werd goed genoemd. In pensions .was nog voldoende ruimte voorhanden. Bij de Rotterdapise VW had men het minder druk dan tijdens een „normaal" weekeinde. Het grote aantal Fransen dat de Maasstad bezocht werd opvallend genoemd. Zandvoort was volgeboekt, terwijl in Noordwijk de hotels en de pensions zeer goed bezet waren. Noordwijk was vooral in trek bij Duitsers, die hier zo'n negentig procent van het buitenlandse toerisme voor hun rekening' namen, de Engelsen acht procent en Fransen 2 procent.

De grote trekpleisters in ons land bleken de Keukenhof in Lisse, de Floriade in Amsterdam en Madurodam in Den Haag. De Keukenhof trok 95.000 bezoekers, tegenover 113.000 in het .weekeinde van 1 mei vorig jaar. Madurodam trok 30.000 bezoekers (43.500). De Floriade heeft geen cijfers vrijgegeven, maar meldde dat het „zeer druk" was.

Veel bezoekers trokken ook: ponypark Slagharen (26.000), de Efteling, Kaatsheuvel (20.000), Beekse Bergen, Hilvarenbeek (17,500), Ouwehands Dierenpark, Rhenen (12.000), Rijksmuseum, Amsterdam (12.000), Spido rondvaarten, Rotterdam (11.500), recreatiecentrum Duinrell, Wassenaar (10.300), Burgers Dierenpark, Amhem (10.000), Dolfinarium, Harderwijk (10.000) en HoUand International rondvaarten, Amsterdam (10.000). Brigade-generaal Berkhof is zaterdag vanaf Schiphol naar de Sinaï vertrokken, om een bezoek te brengen aan de Nederlandse militairen, die deel uitmaken van de vredesmacht MFO. land hebben bezocht en de Nederlanders die er op uit zijn gegaan, zijn zondag verspreid over de dag naar huis gegaan. Problemen hebben zich nergens voorgedaan, aldus een woordvoerder van de politie verkeerscentrale in Driebergen. Rond zes uur zondagavond was het niet drukker dan op andere zondagen. Voor

Rotterdam en omgeving: Schilders-, GlasBehangersbedrijf

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 mei 1982

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Veel minder gasten dan vorig jaar

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 mei 1982

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken