Bekijk het origineel

Frisdrank

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Frisdrank

2 minuten leestijd

Wanneer de frisdrankenindustrie een folder publiceerf met gegevens over allerlei soorten dorstlessers mogen we niet verwachten dat de schadelijke kanten ervan breed uitgemeten worden. In het speciaal op de consument gerichte voorlichtingsboekje „Frisdranken", uitgegeven door de Nederlandse frisdrankenindustrie en Handel (BBM), wordt dit dan ook niet gedaan. Over cola bijvoorbeeld wordt het volgende gezegd: „Cafeïne is eén van de natuurlijke extracten die gebruikt worden bij het maken van cola. De hoeveelheid van deze cafeïne in een glas cola is ongeveer gelijk aan een derde van de hoeveelheid in een kopje koffie en ruim de helft van de hoeveelheid in een kopje thee". •

Frisdranken staan, zo vertelt de brochure ons, min of meer neutraal ten opzichte van de gezondheid. Zij bevatten geen schadelijke bestanddelen. De bijdrage in onze totale voeding ligt primair in het feit dat zij goed zijn voor de verstrekking van een deel van het water dat een mens dagelijks nodig heeft. Het is de vraag of frisdranken niet de voorkeur verdienen boven koffie en thee met suiker, zeker wanneer het door kinderen gedronken wordt.

Gezegd moet worden dat de fabrikanten niet echt eenzijdig te werk gaan en ook op de gevaren van frisdranken wijzen. „Voor frisdranken geldt hetzelfde als voor alle andere voedingsmiddelen: overdaad schaadt. Frisdranken bevatten namelijk suikers en het gebruik van te veel is ook hier niet goed. Eén glas frisdrank bevat gemiddeld 380 kjoules (90 kcal) aan suikers". Nog een paar nuttige tips uit de folder: 2et een fles frisdrank nooit iiit de koelkast op een stenen vloer. • Serveer frisdranken in glazen met een niet te dikke wand. Liever geen melk of chocomel uit deze glazen drinken, want daarvan blijft het glas altijd iets vettig, en dat moet voorkomen worden.

Schenk voorzichtig in, langs de wand van het glas. Er blijft dardoor méér koolzuur in de drank.

Serveer frisdranken niet te koud. Een temperatuur van 4 graden (koelkast) is beter dan het toevoegen van ijsblokjes, die de drank verduimen en de smaak verflauwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Frisdrank

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 mei 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken