Bekijk het origineel

GEEN EREBAANTJE

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

GEEN EREBAANTJE

2 minuten leestijd

Hoge bomen vangen veel wind, zo zegt het spreekwoord. Dat gaat zeker op in de politiek. Politici timmeren aan de weg en hebben daarom veel kritiek te verduren. Kritiek die natuurlijk ook best terecht kan zijn.

Soms beperken de critici zich niet tot woorden, maar gaan zij over tot daden. Dan wordt de politicus bestookt met een slagroomtaart of met rotte tomaten. Het spreekt Vanzelf dat wij zoiets moeten afkeuren, ongeacht de vraag of de betrokken politicus nu meer of minder op onze sympathie kan rekenen.

Maar zo langzamerhand zijn we in een situatie terechtgekomen dat we blij mogen zijn als het daar bij blijft. Ook in Nederland nemen de bedreigingen tegen politici toe, al bleven we tot dusver voor Amerikaanse of Westduitse toestanden gespaard.

Geen van onze ministers of kamerleden liet het leven als gevolg van een moordaanslag van extremistische zijde. Maar extra beveiligingsmaatregelen voor bepaalde politici zijn wel op hun plaats. Ook al kan men nooit volstrekte bescherming bieden. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen werd op president Reagan een moordaanslag gepleegd.

Zo werd vorige maand een zgn. molotov-cocktail tegen het huis van RPF-fractievoorzitter Leerling geworpen. Gelukkig mislukte de aanslag. Mogelijk was ook de woning van het andere RPF-kamerlid doelwit van een dergelijke actie.

De daders zijn nog niet opgespoord en zullen wellicht ook nooit gevonden worden. Ondanks het amateuristische karakter van de aanslag, krijgt men de indruk dat de daders het serieus bedoelden. Dat geeft te denken.

Onmiskenbaar is deze aanslag een uiting van de weerstand en de vijandschap die men oproept wanneer men zich publiekelijk verzet tegen de doorwerking van het moderne heidendom in onze samenleving. Die vijandschap uit zich dan niet alleen in woord en geschrift, maar kennelijk ook met brandbommen.

Als nieuwe partij trekt de RPF, meer dan SGP en GPV, de aandacht van de buitenwereld. Vandaar wellicht dat een aanslag gepleegd werd op de woningen van de beide RPF-kamerleden.

Zo maakt ook deze affaire duidelijk dat het kamerlidmaatschap geen erebaantje is. Zeker niet wanneer men tegen de stroom moet oproeien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1982

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

GEEN EREBAANTJE

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 1982

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken