Bekijk het origineel

Botulisme steekt in ons land de kop op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Botulisme steekt in ons land de kop op

Hoge watertemperatuur oorzaak

3 minuten leestijd

APELDOORN — Door het aanhoudende warme weer loen zich her en der in ons land gevallen van botulisme voor. )e laatste dagen is het aantal meldingen van verdachte sterf;evallen onder watervogels drastisch toegenomen. En de exreem hoge watertemperatuur doen voor de nabije toekomst iet ergste vrezen.

Rijkspolitie en biologen in Zeeland ebben dinsdag enkele tientallen doe vogels uit de Westerschelde gelaald. Men vermoedt dat de dieren zijn gestorven aan botulisme. De dode dieren werden met name gevonden in de buurt van Hontenisse en Walsoorden, waar zich een krekengebied bevindt. , De dode vogels - waaronder eenden, meeuwen en scholeksters - zullen in een laboratorium onderzocht moeten worden. Pas dan kan definitief gezegd worden of het om de gevreesde ziekte botulisme gaat, zo zei dinsdag ir. N. Oskam van de provinciale waterstaat in Zeeland, al is er eigenlijk weinig twijfel gezien de symptomen.

C-type

In het natuurgebiedje De Kleiput in het Westfriese Schellinkhout is botulisme geconstateerd. Vele tientallen en mogelijk zelfs honderden meeuwen, eenden en koeten zijn de afgelopen dagen aan de ziekte gestorven.

Deskundigen van het Centraal Instituut voor diergeneeskunde in Lelystad hebben vastgesteld dat het om het zogenaamde C-type van botulisme gaat. Ook uit Utrecht kwamen berichten over dode vogels die de verschijnselen van botulisme vertoonden. duceert een gif waaraan de vogels ten onder gaan. Dat het de laatste jaren wat rustiger is geweest rond het verschijnsel botulisme ligt aan de lagere zomertemperaturen. Daarmee verdwijnt de ziekte echter niet uit het water. De bacterie kan zich jarenlang onder barre omstandigheden handhaven, om in warmere perioden opnieuw toe te slaan. Het is zelfs mogelijk, dat de ziekte tien jaar niet of nauwelijks wordt gesignaleerd, en het jaar daarop 'n ware epidemie veroorzaakt.

Moeilijke opgave

Botulisme volledig uitroeien is dus een moeilijke opgave. Toch" is de ziekte wel in te dammen. De verspreiding vindt namelijk plaats via de kadavers van door botulisme gevelde vogels. Eén minuscuul stukje weefsel van zo'n dode vogel bevat genoeg bacteriën en gif om veertig volwassen eenden te doden. Watervogels pikken deze weefseldeeltjes met het gewone voedsel van de bodem op. Een nog groter gevaar vormt de larve van met name de vleesvlieg. De larve ontwikkelt zich bij warm zomerweer graag in vogelkadavers. Ze zijn zelf ongevoelig voor het gif, maar slaan het wel op. Veel watervogels vinden de larven een lekkernij, waardoor de bacterie ook via deze route zijn dodelijke werk kan verrichten.

De enige manier om botulisme te bestrijden is de kadavers van aan de ziekte gestorven vogels zo snel mogelijk te verwijderen.

Om werknemers zo min mogelijk bloot te stellen aan röntgenstralen kan dit routine-onderzoek in de bedrijfsgezondheidszorg beter worden afgeschaft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Botulisme steekt in ons land de kop op

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken