Bekijk het origineel

Avebe begint maandag campagne

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Avebe begint maandag campagne

Slechts vijf van de tien fabrieken over

3 minuten leestijd

VEENDAM — Het coöperatieve aardappelmeelconcern Avebe in Veendam begint maandag 16 augustus zijn campagne 1982, die naar verwachting tot midden december zal duren. In vijf fabrieiien, zo deelt het concern mee, zullen in die tijd tussen de 2,2 en 2,5 miljoen ton fabrieksaardappelen tot aardappelmeel worden vermalen.

In januari 1983 krijgt de campagne nog een staartje. In twee fabrieken worden dan nog honderdduizend ton aardappelen verwerkt, die bij wijze van proef langer op de boerenbedrijven bewaard zijn gebleven dan tot nu toe gebruikelijk is.

Die bewaarproeven worden genomen omdat de campagne langer gaat duren nu de aardappelen, als gevolg van de herstructurering van het concern, in een kleiner aantal fabrieken moeten worden vermalen dan voorheen. Van de tien aardappelmeelfabrieken die Avebe had voordat in 1980 de herstructurering begon, werkten er in campagne 1981 nog zes. Dit jaar zullen het, door de sluiting van Ter Apel eind 1981, nog vijf zijn en na afloop van de nu op til zijnde campagne nog maar vier. De directie is van plan Ve'endam te sluiten. Besprekingen daarover met de vakbonden zijn nog niet afgerond.

Niet nauwkeurig

De campagne 1982 wordt uitgevoerd in de fabrieken „DWM" in Veendam, „Oostermoer" in Gasselternijveen, ,,WTM" in Ter Apelkanaal, „Onder ons" in De Krim (Cv.) en „Tonden" in Foxhol, die samen 130.000 tot 140.000 ton aardappelen per week kunnen verwerken. Het is niet onwaarschijnlijk dat de verwerking van de bewaaraardappelen in januari bij ,,Onder ons" en „Tonden" zal gebeuren, rriaar helemaal zeker is dit nog niet.

De oppervlakte fabrieksaardappelen is dit jaar ruim 58.000 hectare. Avebe verwacht niet dat daar topópbrengsten af zullen komen, maar wel dat er ruim voldoende aardappelen zullen zijn om de afnemers te kunnen voorzien van aardappelmeel en derivaten daarvan. Verschillende percelen hebben geleden van de droogte in juli en begin augustus. Omdat de weersomstandigheden in de komende periode nqg grote invloed kunnen hebben kan men nu nog geen nauwkeurige schatting van de opbrengst per hectare geven.

Op grotere schaal

Met de bewaarproeven is Avebe vorig jaar al begonnen. Dit jaar worden ze op grotere schaal voortgezet: er doen meer boeren aan mee en er worden meer aardappelrassen voor gebruikt.

Uit drie soorten bewaarinrichtingen is vorig jaar de sleufsilo als favoriet naar voren gekomen. Daarmee zijn volgens Avebe tegen relatief lage kosten verrassend goede resultaten bereikt. De sleuf silo- is een langwerpige bak, bestaande uit drie op de grond gezette muren van beton of aarde, zo breed dat een vrachtauto naar binnen kan rijden. Een „smalle" kant blijft; daarvoor open. Van boven wordt de silo afgedekt met landbouwplastic, stro of aardappel- • loof.

Vergeleken met de sleufsilo, vindt Avebe de schuur, waarin nogal eens geventileerd moet worden, een erg dure aardappelbewaarplaats. Bij bewaren in de „kuil", een met plastic afge-' dekte bult aardappelen, loopt men hét risico dat het pla&tic door de wind of als gevolg van baldadigheid beschadigd wordt.

Tamelijk constant

Men gaat de drie soorten bewaring nu toch nog eens nader vergelijken. Kou en zelfs vorst vormt volgens Avebe niet het grootse probleem voor de bewaaraardappelen. Meer vrees is er voor te veel warmte. Komt de temperatuur boven de zeven graden, dan moet er al geventileerd worden.

Verder heeft de duur van de bewaring niet zo'n geweldige invloed op de kwaliteit. Deze gaat namelijk onmiddellijk na de oogst het meest achteruit en blijft daarna, of men de aardappelen nu kort of lang bewaart, tamelijk constant.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 augustus 1982

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Avebe begint maandag campagne

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 augustus 1982

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken