Bekijk het origineel

Industrie ziet nog niets in wervelbetll(etel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Industrie ziet nog niets in wervelbetll(etel

1 minuut leestijd

De industrie aarzelt nog bij kolenstook over te stappen op de door TNO ontwikkelde wervelbedvuurhaard, waarmee de uitworp van schadelijke stoffen aanzienlijk kan worden teruggebracht. Overeenkomstig het ontwerp van TNO heeft Stork KAB een modelketel gebouwd, waarin miljoenen guldens zijn geïnvesteerd. De orders blijven echter uit.

Tijdens een bijeenkomst van het TNO-instituut in Apeldoorn woensdag zei mr. M van Gasselt, projectleider van het kolenonderzoek, dat de overheid meer financiële steun zal moeten verlenen om het bedrijfsleven over zijn drempelvrees heen te helpen. De wervelbedketel is kleiner, goedkoper en milieuvriendelijker dan de conventionele koleninstallatie.

Bovendien gaat ons land de markt voor nieuwe kolenketels missen. „Het buitenland zit niet stil, terwijl wij over voldoende wetenschappelijk en technisch potentieel beschikken om internationaal een stevige concurrentiepositie op te bouwen", aldus Van Gasselt.

De terughoudendheid van het bedrijfsleven om over te schakelen op een wervelbedvuurhaard is volgens de projectleider onder meer het gevolg van de huidige economische situatie. De industrie is uiterst voorzichtig geworden met investeringen. Bovendien heerst er onzekerheid over de milieu-eisen, die de overheid aan het stoken met steenkool stelt.

Een andere factor die meespeelt is de gemakkelijke beschikbaarheid van aardgas.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 september 1982

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Industrie ziet nog niets in wervelbetll(etel

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 september 1982

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken