Bekijk het origineel

FDP-ministers in Bonn afgetreden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

FDP-ministers in Bonn afgetreden

Nieuwe verkiezingen verwacht

4 minuten leestijd

BONN — De vier FDP-ministers hebben besloten uit de coalitieregering van bondskanselier Helmut Schmidt te treden. Dit hebben zij meegedeeld aan de fractie van de vrije liberalen, aldus fractiewoordvoerder Eduard Hofmann.

De Westduitse bondskanselier Helmut Schmidt vindt dat zo spoedig mogelijk nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden, omdat zij „de beste weg uit de interne politieke crisis" binnen zijn regering vormen. Hiertoe zou hij de motie van vertrouwen stellen in de Bondsdag. Die zou hij verliezen, mede omdat fractielelen van de FDP verklaard hebben dat zij niet voor Schmidt zullen stemmen. Vervolgens kan de bondskanselier president Karl Carstens vragen het Parlement binnen 21 dagen te ontbinden, waarna de verkiezingen binnen 30 dagen zouden worden gehouden. De CDU/CSU-fractie heeft Schmidt gevraagd de vertrouwenskwestie te stellen. „Wij zijn klaar om regeringsverantwoordelijkheid te aanvaarden en daarna het oordeel van de kiezers te vragen", aldus een verklaring van de oppositionele christendemocraten.


Via een „constructieve motie van wantrouwen" willen CDU en CSU daarna hun kandiaat Helmut Kohl verkiezen tot bondskanselier. Zijn eerste taak zou het zijn, nieuwe verkiezingen uit te schrijven. CDU-secretaris Heiner Geisler verklaarde dat zijn fractie de FDP ertoe zal proberen over te halen in te stemmen met vervroegde verkiezingen na de vorming van een regering van christen-democraten en liberalen.

Geruchten

De geruchten over de val van het kabinet werden donderdag gevoed doordat er verschillende bijeenkomsten op hoog niveau plaatsvonden. Schmidt had een ontmoeting van twee en een half uur met president Karl Carstens en daarna met Helmut Kohl, de leider van de christen-democratische oppositie in het parlement. Lambsdorff, een van de vier liberalen in het 16 ministers tellende kabinet, joeg een aantal sociaal-democratische collega's tegen zich in het harnas  toen hij vorige week een aantal economische voorstellen deed die neerkwamen op sterke bezuinigingen op allerlei uitkeringen. De bezuinigingen reikten van werkloosheidsuitkeringen tot studiebeurzen.

De voorstellen, die door een sociaal-democratische minister een voorbeeld van „reagonomics" werden genoemd, hebben geleid tot een uitbarsting van het conflict dat al lang sleept tussen de twee regeringspartijen.

Lambsdorff heeft er geen geheim van gemaakt dat hij vindt dat zijn partij uit de 13 jaar bestaande coalitie met de SPD moet stappen. Hij ontkent echter dat zijn voorstellen tot doel hebben een regeringscrisis te forceren.

Maar zelfs als Lambsdorff en de ander liberalen opstappen, blijft Schmidt volgens de Duitse wet bondskanselier, zolang hij zich verzekerd weet van een meerderheid in de Bondsdag. Dat zou echter betekenen dat hij zou moeten proberen de steun te krijgen van een paar liberalen in het parlement, ondanks het feit dat hun ministers zijn opgestapt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 september 1982

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

FDP-ministers in Bonn afgetreden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 september 1982

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken