Bekijk het origineel

FDP stemt vandaag over indienen motie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

FDP stemt vandaag over indienen motie

Veertig stemmen liberalen nodig

3 minuten leestijd

BONN — De Westduitse christendemocratische oppositiepartij CDU/SCU en de liberale FDP zijn het vanmorgen eens geworden over een gemeenschappelijk programma voor de coalitieregering waar ze op aansturen. Dat heeft CDU-leider Helmut Kohl, de „beoogde" bondskanselier meegedeeld. Kohl zei dat er bezuinigingen worden voorgesteld die op rechtvaardige wijze over alle lagen van de bevolking worden verdeeld.

BONN In het Bundeshaus in Bonn werden gisteravond de besprekingen over een nieuwe regering zowel door CDU/CSU als door de FDP voortgezet. Foto: een gespannen Hans-Dietrich Genscher op weg naar

Westduitse conservatieve oppositieleiders hebben gisteren te kennen gegeven dat zij een onverwachte verkiezingsnederlaag zullen negeren, en zullen doorgaan met hun plannen om eind deze week bondskanselier Helmut Schmidt via een motie van wantrouwen ten val te brengen. De vrije democraten lieten iedereen in het ongewisse over hun opstelling. Ze hebben voor vandaag een bijeenkomst belegd met de 53 afgevaardigden, om een beslissing te nemen.

Na het slechte verkiezingsresultaat in de deelstaat Hessen houden de liberale parlementsleden een interne stemming over het aanblijven van de sociaal-democratische bondskanselier Schmidt. Volgens de leider van de FDP, Hans-Dietrich Genscher, die dit gisteren bekendmaakte zal Kohl, de leider van de christen-democraten, afhankelijk van het resultaat van deze stemming beslissen of hij vrijdag een constructieve motie van wantrouwen indient in de Bondsdag.

Wordt de motie aangenomen dan is Kohl vrijdag de nieuwe bondskanselier met steun van de FDP. Bij de liberalcn die eerder voor een overstap van den bestond maandag grote twijfel of deze actie wel verstandig was. Met de CDU is overeengekomen om pas in maart 1983 algemene verkiezingen te houden, maar vele liberalen twijfelen eraan of de FDP dan beter in staat zal zijn de kiesdrempel van vijf procent te halen. Het touwtrekken om de machtswisseling in Bonn spitste zich maandag toe op de vraag hoeveel leden van de FDP de motie van Kohl zullen steunen.

Theoretisch hebben CDU en haar Beierse zusterpartij CSU 23 liberale' stemmen nodig, maar de CSU eiste bij monde van secretaris-generaal Edmund Stoiber maandag steun van minstens 40 van de 53 liberale Bondsdagleden. Genscher verklaarde dat ondanks de nederlaag van zondag in de deelstaat Hessen een meerderheid in de liberale bondsdagfractie achter Kohl zou staan.

Verwijt

Linkse liberalen beschuldigden maandag Genscher ervan dat het overlopen van Helmut Schmidt naar de christendemocraten de reden was voor het erbarmelijke resultaat van de FDP in Hessen. Gezegd werd dat de CSU met opzet draalde over de indiening van de constructieve motie van wantrouwen tot na de verkiezingen in Hessen om de positie van de FDP te verzwakken.

Volgens diplomaten in Bonn voegden zich maandag meer liberale Bondsdagleden bij de 18 tegenstanders van de overstap. Het wordt in Bonn dan ook niet voor onmogelijk gehouden dat Genscher vandaag niet genoeg stemmen krijgt.

Als de stemming van vandaag in de FDP-fractie belangrijk lager uitvalt dan 40 stemmen voor Kohl, zullen, zo wordt in Bonn gezegd, de christendemocraten zich erover moeten beraden of het zin heeft vrijdag de motie in de Bondsdag in te dienen. Intussen riep de SPD opnieuw op tot vervroegde verkiezingen. De sociaal-democraten hopen er nu op dat ze het landelijk zo goed zullen doen als in Hessen, zodat ze eventueel met een minderheidsregering met steun van linkse liberalen aan kunnen blijven in Bonn. Verstokte optimisten durven zelfs op een absolute meerderheid te hopen.

BONN Evenals zijn mogelijke opvolger Kohl, heeft Helmut Schmidt gisteren bijna de hele dag in vergadering doorgebracht om de Hessische verkiezingsuitslag met zijn partijgenoten te analyseren. Op de foto: de bondskanselier samen met de fractievoorzitter van de SPD, Herbert Wehner.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 september 1982

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

FDP stemt vandaag over indienen motie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 september 1982

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken