Bekijk het origineel

Zweden zet jacht op duikboten voort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zweden zet jacht op duikboten voort

Verontwaardiging neemt toe

2 minuten leestijd

BERGA — De Zweedse marine zet de jacht voort op onderzeeboten van onbekende nationaliteit bij de belangrijke marinebasis Musko. ,Het ziet er naar uit dat het er twee zijn", gaf de officiële marine-woordvoerder, Sven Carlsson, vrijdagavond toe.

De eerste onderzeeër bevindt zich in de wateren bij de basis en de andere is waarschijnlijk gekomen om hem te helpen ontsnappen, verklaarden marine-functionarissen vrijdag. „Geen van beide kan zich erg veilig voelen", zei Carlsson. De tweede onderzeeër is met sonar gelokaliseerd in de baai van Mysingen, juist noordelijk van de baai van Hjorsfjarden, waar de eerste indringer in de Zweedse wateren in de val zit door een blokkade van Zweedse kustschepen, onderzeeboten, onderzeebootjagers en ijzeren netten.

,.We hebben bewijzen uit eerdere incidenten dat de onderzeeboten in paren opereren", zei Carlsson. „Een natuurlijke speculatie is dat de tweede de aandacht moet afleiden van de zoekers", aldus Carlsson.

Achtste dag

De jacht op de onbekende onderzeeër is nu in de achtste dag. De Zweedse marine heeft ongeveer dertig dieptebommen afgeworpen om te trachten de in de val zittende boot naar het wateroppervlak te dwingen.

De Zweedse marine heeft tegen de tweede onbekende onderzeeër vier mijnen gebruikt, waarvan de kracht tien keer groter is dan die van de eerder afgeworpen explosieven. Dit heeft het dagblad „Dagens Nyheter" zaterdag gemeld, onder aanhaling van „militaire bronnen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 oktober 1982

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Zweden zet jacht op duikboten voort

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 oktober 1982

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken